Fábián-Kalla Lili

Zöldebb Bolygó

Zöldebb Bolygó

Éljenek az erdők!

A fák titkos élete - könyvajánló

2021. március 22. - Fábián Kalla Lili

Március 21. - az Erdők Világnapja. Ennek apropóján mi mást is hozhatnék, mint egy könyvajánlót a fák titkos életéről? 

a_complete_guide_to_the_terra_forest_meadow_trail_in_the_almaty_mountains_where_the_souls_wander.jpeg

 Kép forrása: Pinterest

Egy nap a férjem úgy döntött, hogy a teljes fizetésével és tartalékaival rám bízza a bankkártyáját, hogy menjek el a könyvesboltba, vegyek, amit szeretnék. Hihetetlen, hogy mennyire megbízik bennem! :) Nem tudtam választani, de megakadt a szemem egy címen és levettem a polcról egy könyvet, amit végig hurcoltam magammal a Libriben. Ez pedig nem volt más, mint: A fák titkos élete. A könyv hazajött velem és teljesen új perspektívát mutatott a fákról, segített megérteni, hogy a létezésük csoda és rámutatott arra, hogy még sokat nem tudunk róluk, érdemes hát jobban odafigyelni rájuk, megismerni őket. 

finnish_photographer_proves_fairy_forests_are_real_in_finland.jpeg

 Kép forrása: Pinterest

Mindenkinek más a kapcsolata a fákkal, hiszen annyi félét jelentenek nekünk. Az anyatejjel szívtam magamba a fák szeretetét, a gondoskodást róluk és a törődést, amit ők nyújtanak nekem. Árnyékot a hőségben, oxigént a szmogban, otthont a madaraknak, békét a megfáradtnak. A fák életében mi lehet olyan titkos? Ez a könyv rávilágít arra, hogy a fák is családban élnek, hogy az erdőben lévő fa család egy igazi, klasszikus hierarchia. Elgondolkodtat, hogy a fák, sokkal régebb óta itt vannak, mint az ember. 

desvre.jpeg

 Kép forrása: Pinterest

A fák biztosítanak életteret rengeteg állatfajnak. A fák reagálnak arra, hogy mi zajlik a környezetükben. A könyv bemutatja, hogyan él és lélegzik együtt ez a család, hogy minden, mindennel összefügg. Azzal, amikor szemetelünk az erdőben, amikor veszélyes hulladék kerül a talajba, azzal a fáknak is ártunk. Felnyitja a szemünket és segít, hogy megértsük a fák és az erdők működését. Tudtad, hogy a fák kommunikálnak egymással? A fák kommunikációja segíti az erdő túlélését. Peter Wohlleben azt kutatja, hogy milyenek is a fák? Mitől függ a fák élettartama és milyen szerepük van a klímaválságban? 

Biztos vagyok benne, hogyha elolvasod ezt a könyvet, garantáltan máshogy fogsz nézni a fákra, az erdőre, a környezetre.  Szeretettel ajánlom ezt a könyvet mindannyiunknak. 

download_premium_image_of_macro_shot_of_pine_forest_1230541.jpeg

 Kép forrása: Pinterest

 

Az erdő fohásza

 Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek árnyékába
menekülsz a tűző nap elől, s gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja
és én vagyok az ágy, amelybe fekszel, a deszka, amelyből csónakod építed.
Én vagyok a házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!

 Kép forrása: Pinterest

the_perfect_7-day_jasper_national_park_itinerary_the_mandagies.jpeg

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

 

Facebook csoport & Facebook oldal

5 tipp hogyan csökkentsd a háztartási a hulladékod 2021-ben

2. rész - bevásárlás

2020 számomra is a kihívások éve volt, amiben nem volt idő a kifogásokra és halogatásra. Minél nagyobb volt a káosz, annál inkább éreztem, hogy tökéletes az időzítés a változáshoz.

Évekkel ezelőtt készítettem egy listát, hogy milyen tárgyakat szeretnék beszerezni vagy elkészíteni, ahhoz, hogy csökkentsem a háztartási hulladékot. A célom az volt, hogy minimalizáljam a kommunális-, műanyag-, papír- és fémhulladékot a háztartásunkban. Hosszú évek tapasztalatát osztom meg a következő sorozatban, tarts velem. Meríts inspirációt és változtass, hiszen ma van a tökéletes idő a változáshoz. 

3744.jpg

Kép forrása: Pinterest

Az előző bejegyzésben a konyhai eszközökre vonatkozó hulladékcsökkentő tippeket olvashatod, katt IDE

1. Tipp - Nézz szét a kamrában

Életünk során számos területen válunk a megszokások rabjává. Évek óta ezt vesszük, miért változtatnánk azon amihez hozzászoktunk? 

"Nem ízlik, már nem is érzem az ízét, tudom, hogy egészségtelen de mégis megveszem."

Tedd a szívedre a kezed és mondd azt, hogy a te fejedben ezek a mondatok sosem játszódtak le. Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a hulladékot érdemes megnézni, hogy milyen típusú hulladékot termelünk. Nézz szét a kamrában, ragadj tollat vagy a telefonod és készíts jegyzetet. Érdemes rászánni egy fél órát, órát erre a műveletre. Nem csak pénzt fogsz spórolni, de a földet is óvod, ha mersz tenni a változásért. 

bc62bb436d13668422fbd12d86cfab7a.jpg

Kép forrása: Pinterest 

2. Tipp -  Tegyél fel kérdéseket!

Nézd meg a lejárati szavatosságot az otthonodban fellelhető élelmiszereken, aztán legyél bátor és tegyél fel kérdéseket.

Milyen típusú élelmiszerekből halmoztam fel többletet?

Mik azok, amiket impulzusvásárlóként rendszeresen megveszek, de általában a kukában végzik?

Milyen típusú hulladék keletkezik leginkább?

Milyen élelmiszereket fogyasztok ténylegesen?

Miből kellene többet és miből kevesebbet fogyasztanom?

Van elég készletem egy esetleges válságos időszakra? 

 

3. Tipp - Készülj fel a nehéz időkre

Ezeket a kérdéseket mi is feltettük magunknak és egy évek óta jól bevált stratégiát alakítottunk ki. Évekkel ezelőtt nevettek rajtunk a kortársaink. Azt kérdezték, hogy ugyan minek így felkészülni? Ugyan mi történhet? Ha most ne adj Isten jön mondjuk egy világjárvány és hiány lesz, 2 hónapig túlélünk. 4 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt, most meg a valóság.

Készítettünk egy kamra részleget a konyhában - ami korábban egy íróasztal részlete volt #újrahasznosítás - és itt tároljuk a tartós élelmiszereket. Törekszünk rá, hogy amennyire csak lehet folyamatosan feltöltve tartsuk a kamrát.

Mit tárolunk itt? 

Konzervek, befőttek, lekvárok, zabpehely, lisztek, olajok, paradicsomszószok, rizs, teák, sütés alapanyagok. 

Csomagolásmentes boltban saját üvegbe vásárolt tészták, csokoládé, müzli, tea. 

Ezenkívül van egy másik kamrapolcunk, ami egy "secondhand" polcos tároló. Ezen tároljuk a fűszereket, a csomagos tésztákat, adomány élelmiszereket. Minden hónapban van egy család, akinek egy adag élelmiszerrel segítünk, évek óta. 

A hűtőnk fagyasztójában piacon vásárolt tök, áfonya, petrezselyem, kapor, leveszöldség, tanyasi csirke van lefagyasztva. Ezenkívül törekszünk arra, hogy piacon vásároljunk friss és idényzöldségeket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor pedig csomagolásmentesen vásárolunk pl. szupermarketekben. Nagyon jó érzés, hogy műanyag zacskót több, mint 4,5 éve nem vettünk! 

spajz1.jpg

Kép forrása: Pinterest

4. Tipp -  és tervezd meg a havi menüt

 

grocery_list_menu-page-001.jpg

Menütervezéshez kattints ide.  

5. Tipp -  Készíts bevásárló listát

Ha körülnéztél és felmérted, hogy mi a helyzet, akkor érdemes bevásárlólistát készítened. Az online vásárlás korában nyugodtan böngészd át az adott cég árait. Fontos, hogy a kilós árakat is vedd figyelembe, ár-érték és csomagolási körülményeket is érdemes mérlegelni. Miután elkészítetted a bevásárlólistát, átböngészted az árakat érdemes átgondolni, hogy havi vagy heti bevásárlást tudsz alkalmazni az életedben? Nekünk a havi 1 nagy bevásárlás és mellette 1-3 piacolás fér bele az életünkbe. Vagyis törekszünk arra, hogy "multiba" 1 alkalommal menjünk és a piacolás legyen többségben.

A bevásárló listát készítheted "polconként".

Zöldség és gyümölcs, Tejtermékek, Hús, Tartós élelmiszerek - írj melléjük mennyiséget és készülj saját szatyorral, üveggel, dobozzal amibe a terméket kéred. Ha teheted vásárolj hentesnél és piacon saját dobozba, a szupermarketek is nyitottak rá, érdemes próbát tenni :) 

Tisztítószerek és Tisztálkodási szerek - mi több éve nem vásárolunk ilyesmit nagy áruházban. Sikerült kigazdálkodni, hogy csomagolásmentes boltban vagy magyar vállalkozásokat segítve vásárolunk ilyesmit, évente 1 alkalommal, ami egész évre elég. 

spice-organization-4.jpgKép forrása: Pinterest 

 +1 Tipp - Támogasd a hazai vállalkozásokat

Ha módodban áll, akkor támogasd a hazai vállalkozásokat. Hiszen ők leginkább helyben szállítanak,  ezzel is csökkentve a környezetszennyezést. A magyar csomagolásmentes boltok kínálata helyi vagy hazai termelők termékeit tartalmazza, amivel szintén a magyar családok fennmaradását támogathatjuk. A hazai csomagolásmentes boltok térképét ERRE a linkre kattintva találod.

135754904_1001675963657778_4686550467159617309_n.jpg

Dunakeszi piacon vásárolt mandulával töltött olívabogyó

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

 

Facebook csoport & Facebook oldal

Életben maradtak - 3. rész

Paradicsom nevelde: hogyan ültessünk magról paradicsomot?

145059143_755648548679450_2859195851569926236_n.jpg

Egy januári végi álmos reggelen - köd volt, esett az eső - semmi kedvem nem volt kimászni az ágyból. Gondoltam azért kihúzom a függönyt és akkor.. felsikoltottam örömömben. A télapót nem vártam így kislányként, esküszöm! Piros paradicsom, JANUÁRBAN, az ablakomban! Én neveltem, elmondom hogyan. 

141008985_1104919406600359_4195025975465940839_n.jpg

2021.01.22.

Október végén találtam egy zacskó fürtös paradicsom magot. Épp megürült a hagymás balkon láda mert nyáron vöröshagymát és új hagymát neveltem az ablakban.  Szóval ott volt ez az adag mag és brahiból elültettem. Az előző részben olvashatod, hogy honnan volt a motivációm. :) 

123217738_10224244955615829_9153590454260860848_n.jpg

2020. november 1.

Naponta megnéztem a kis növevényeket, bevallom nem gondoltam volna, hogy januárban pirosak lesznek a paradicsomok. Az oldalt növő apró leveleket reggeli vagy esti órákban lecsipkedtem, viszonylag gyorsan 2-3 hét alatt szára lett a magnak. 

125988806_10224374798461819_7488260047933634678_o.jpg

2020. november 18.

Az élet él és élni akar. Víz, napfény, türelem, szeretet. Ez a recept. Miért nem próbáltam ki korábban? Mert féltem, hogy nem sikerül. Féltem, hogy én ehhez tapasztalatlan vagyok. Hogy miért sikerült mégis? Mert elkezdtem. Ismered a viccet, amikor agresszív kismalac átmegy medvéhez, hogy kölcsönkérjen egy ásót? Én is előre eldöntöttem éveken át, hogy én erre nem vagyok képes, hogy ez nekem úgyse sikerül. Nincs nekem 40 év kertész tapasztalatom, gondoltam magamban. Aztán a 2020-as év sok mindent megváltoztatott a fejemben, az önértékelésemen, a berögzült hiedelmeimen.  

132650398_10224644227957388_1561758639702257711_o.jpg

2020.12.24.

a legszebb karácsonyi ajándék

Karácsony reggelén lett először látszatja a sok hetes locsolásnak, levél lecsipkedésnek. A férjem szkeptikusan figyelte a reggeli rituálékat, de nem szólt semmit. Nekem jól esett a paradicsomok szeretgetése, törődés a kis virágokkal. Mikor virágot hozott sem gondoltam volna, hogy ebből egyszer tényleg paradicsom lesz. Mellette van bolti paradicsomom is elültetve, gyenge szárúak és nem nőnek. 

145176391_881862735905814_6776898762573799313_n.jpg

 2021.01.09.

Az ültetésnél figyelj, hogy ne tedd nagyon mélyre a magot (ne a legaljára a balkonládának). Folyamatosan feltöltöm földdel a ládát. A lakásban talált és nem használt fapálcákat használtam "karóként". Tervben volt, hogy veszek lámpát, hogy több fényt kapjon, de nem jutottam odáig, így maradt a napfény. A legnaposabb pontjára tettem a lakásnak, a hideg ablakhoz nem hagytam, hogy hozzáérjenek a levelek. 

Januári piros paradicsom

- 1 balkon láda

- 1 csomag fürtös paradicsom mag

- virágföld

- 1 locsolásnyi víz

-napfény

- szeretet

- türelem

Ez az én első személyes sikerem a fürtös paradicsommal kapcsolatban, de az biztos, hogy ezentúl bátran fogom ezt a típust ültetni, annyival kevesebbet kell a zöldségesnél vásárolnom. 

Szeretettel ajánlom Bálint gazda tanácsait:

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/paradicsom-nevelese-kezdoknek-es-haladoknak.html

145160177_2876768525915907_7336007578409616867_n.jpg

 

Tegyél Te is a változásért!

CSATLAKOZZ

a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

2020 visszatekintés

I.rész

Amikor 2019 őszén a Tudatos Fiatalok Akadémiára jelentkeztem az volt az egyik célom, hogy a hobbim legyen a munkám. Szerettem volna, ha a hulladékcsökkentés mindenki számára olyan egyértelmű és alap lenne, mint amikor álmodból felkeltenek és tudod a Himnuszt, meg a Pitagorasz tételt. Annyi különbséggel, hogy ezt az átlag hétköznapokon is tudd alkalmazni. Hiszen, ha nem változtatunk drasztikusan az életmódunkon és fittyet hányunk a természet jelzéseire, akkor megfulladunk a műanyagban. 

Az Akadémián többek között Businessel, Social media managemanttel, Coachinggal, Selfbrandinggal foglalkoztunk és sokat beszélgettünk, elképesztő energiák áramoltak, mindenki hozta a tehetségét és tanultunk egymástól. A Selfbranding egyik alapja, hogy tisztában vagy magaddal és az értékeiddel, megtanulod azt értékesíteni, amiben igazán jó vagy. Az értékedet értékesíted.

A Tudatos Fiatalok oldalán értékes információkhoz juthatsz, katt IDE. 

81343244_177432913658071_8235541064992161792_o.jpg

Tóth Gábor ( a Tudatos Fiatalok Közössége alapítója) mondta egyszer, hogy aki a világot akarja megmenteni, annak magával kell kezdenie. Sokáig hadakoztam ezzel a gondolattal, hiszen úgy éreztem, hogy én rendben vagyok, motiválok másokat, segítek másoknak, a saját életem szuper, köszönöm szépen. Aztán ahogy az lenni szokott a fejemben továbbra is ott motoszkált ez a gondolat.. Az Akadémia végeztével bele is vágtam a vállalkozásba, hiszen hittem benne, hogy készen állok másoknak segíteni. De Gábor gondolata végig velem maradt. 

banff2019trip-2.jpg

Fortrightfoto.com

Amikor elkezdődött az Akadémia tele voltam tervekkel, tudtam, hogy megtudom csinálni. A közösségépítés sosem okozott problémát. Aztán ahogy telt-múlt az idő, bekellett látnom, hogy Gábornak igaza van. Hiába dolgozom a bolygó zöldítésén, ha a saját dolgaim nincsenek rendben. Hiába segítek másoknak, önkénteskedem rengeteget, ha az én életem nem épül közben. Nem akartam, hogy a küldetés csak egy pótcselekvés legyen, hiszen a hulladékcsökkentésen az életünk múlik!

dsc_0006.jpg

Növénycserebere 2020-ban

A 2020-as év minden túlzás nélkül életem legnehezebb éve volt. Március 12.-n egész nap csörgött a telefon. Jöttek az emailek és a tervezett éves előadásaim, munkáim, felkéréseim lemondásra kerültek. 1 nap alatt. Egyik dolog követte a másikat, felgyorsultak az események. A vállalkozásom szünetelni kényszerült. Jött a munkanélküliség, megnyert pályázatok visszamondása, mélypontok sorozata, párkapcsolati szinten, baráti kapcsolatokban, partnerségekben. Halálesetek. Megszűnő munkahelyek. Depresszió. Ahogy mondani szokták, innen szép győzni.

dsc_0267.jpg

Gyönyörködés a tájban, naplementében

A számlák száma nem csökkent ilyen drasztikusan, sőt minél inkább nem volt miből, annál több dolgot kellett volna befizetni, elindult az adóssággyártás. Semmi sem úgy alakult, ahogy terveztem, márpedig aki ismer, az tudja, hogy nagy tervező vagyok. :) 

Aztán mégis minden úgy történt, ahogy történnie kellett. Amikor bejelentették a leállást az elnyomott gondolat csak felerősödött bennem.

"Aki a világot akarja megmenteni, annak magával kell kezdenie" 

Így történt, hogy a veszélyhelyzet bejelentése után fél órával, már átszerveztem az életem. Virtuális asszisztens feladatokat vállaltam és gyerekmegőrzésre adtam volna a fejem. De nem jött össze, az emberek pánikoltak és nem akarták kiszervezni a munkát. Hamar világossá vált, hogy ez nem az én utam lesz. Sokat gondolkodtam, hogy akkor mitévő legyek, hogyan is kellene az önmagam megmentésével kezdeni valamit, amikor éppen összedől az általam 26 éve ismert világ, amibe könnyű volt tervezni, lehetett A-tól Z-ig gondolkodni, módosítani és változtatni. De március 11. óta új időszámítás lépett életbe, egyik napról a másikra. Szó szerint. 

123056833_195601561970234_5270424589141573141_o.jpg

Nowaste kávézás, túrázás, kirándulás

Így kis időre félretettem a bolygó megmentést és úgy döntöttem hallgatok Gáborra, hiszen ezt a lépést nem lehet megkerülni. Úgy döntöttem először rendbe teszem az életem, aztán jöhet a hulladékcsökkentés. 

Neked mit hozott az életedbe 2020? Az én életembe a döntés lehetőségét, hamarosan erről is olvashatsz.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK....

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

Életben maradtak

2. rész - paradicsom nevelde

Az új év ajándékok sorozatával lep meg. Az egyik, hogy gyönyörködhetek az ablakban termelt paradicsomaimban, a másik, hogy csak 11-et kellett aludni és hólepte kert üdvözölt. Drága növényeim pedig küzdenek az elemekkel és életben maradtak. Kell ennél több a boldogsághoz?

138798517_426136678704707_8361988363385022872_n.jpg

Korábban írtam róla ITT, hogy több éves próbálkozásomat mennyi kudarc övezte. Én nem az elsőre sikerült növénytartó vagyok, sőt. Inkább a 101.-re SEM típus. De nem adtam fel. Ennek pedig, ahogy lenni szokott a mesében, meglett az eredménye. 

138058311_411166023452456_2199717316866965746_n.jpg

2020 október

Látni, ahogy napról napra fejlődik és nyújtozkodik az életet adó nap felé elképesztő érzés volt. Részese lenni a növekedésének és tiszta szívből mosolyogni, hogy igen, látom a változást. 
138032099_166905275184338_6801460448648065095_n.jpg

2020 November 

Amikor szeptember végén elültettem egy adag bokros paradicsomot én magam sem gondoltam, hogy ez lesz a vége. Az élet pedig élni akar és törekszik a fény felé. Augusztusban, amikor a Nyugati pályaudvarnál lévő kormányablakba siettem ügyintézni, akkor vettem észre, hogy milyen igaz a mondás. Az élet élni akar. 

138569814_3720365174724548_1568473771069042625_n.jpg

2020 Augusztus

Hol a paradicsom a képen? 

Megálltam egy pillanatra és megörökítettem, hogy emlékezzek rá. Ha a szmogban, magától egy valószínűleg eldobott paradicsomból, magától, öntözés nélkül megmaradt és fejlődött, akkor nekem is menni fog ez a paradicsom termesztés. Természetesen csak kísérleti jelleggel. 

138042263_743338936592662_8678313941579817753_n.jpg

Aztán elültettem a magot, locsoltam, szerettem és most örömmel gyönyörködöm benne.  A növekedése a saját utamra is emlékeztet. Honnan indultam? Mi volt a célom a hulladékcsökkentéssel? Meddig jutottam? Tiszta lelkiismerettel alszom el, hogy mindent megtettem az adott napon azért, hogy zöldebb legyen ez a bolygó? Paradicsom nevelés közben értem meg, hogy az élet körforgása, a kudarcok és az újrakezdések okozzák az igazi örömöt. A piros paradicsom már csak a hab a tortán. Hiszen a megtett utat látom benne. Nincs több görcsös ragaszkodás és megfelelési kényszer. Hálás vagyok a fejlődésért.

138208981_135957344918855_2254550345179192501_n.jpg

2021 Január

Így élte túl a paradicsom és növekedett télen is. Így élte meg a januári havazást és remélem szépen pirosodik majd.  Végülis mi lehet nagyobb luxus annál, hogy paradicsom és bazsalikom illat lengi be a hálószobát? 

137668771_466335127862061_7150270130604152889_n.jpg

2021 Január

Hidd el, hogy képes vagy rá. Ha van egy szabad ablakpárkányod, ha régóta halogatod az ültetést, tessék belevágni. A tökéletes nap a változáshoz, ma van. :) 

 

Tegyél Te is a változásért!

CSATLAKOZZ

a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

5 tipp hogyan csökkentsd a háztartási a hulladékod 2021-ben

1. rész - konyhai eszközök

2020 számomra a kihívások éve volt, amiben nem volt idő a kifogásokra és halogatásra. Minél nagyobb volt a káosz, annál inkább éreztem, hogy tökéletes az időzítés a változáshoz.

Évekkel ezelőtt készítettem egy listát, hogy milyen tárgyakat szeretnék beszerezni vagy elkészíteni, ahhoz, hogy csökkentsem a háztartási hulladékot. A célom az volt, hogy minimalizáljam a kommunális-, műanyag-, papír- és fémhulladékot a konyhában. Hosszú évek tapasztalatát osztom meg a következő sorozatban, tarts velem. Meríts inspirációt és változtass, hiszen ma van a tökéletes idő a változáshoz. 

1. Szalvéta helyett - textil szalvéta

5 éve kezdtük el kiszelektálni a papírszalvétát az életünkből. Egy használat után kidobtuk és az előállítása rettentő környezetszennyező, ahogyan az is, hogy a kommunális hulladékba kerülve kb. sosem bomlik le. Úgy döntöttünk, hogy érdemes befektetni textil szalvétába, amit nem kell megvásárolnod, ha tudsz varrni, te is elkészítheted otthon maradék textilből. Óriási előnye, hogy sokáig használható és csak ki kell mosni használat után. 

3744.jpg

Forrás: Pinterest

2. Papírtörlő helyett - törölköző

Évek óta nem használunk papírtörlőt az otthonunkban. Ennek kettő oka van, az egyikből jött a másik. Az első, hogy rengeteg felesleges hulladékot generáltunk, amíg nem jöttünk rá, hogy kiváltható ez a dolog, hogyha textil törölközőket használunk a konyhában. Több okból is jó döntés volt, hiszen jobb a nedvszívó képessége a textilnek, újrahasznosítjuk az otthonunkban régóta elfeledett anyagokat és egyszerűen csak kimosom a mosógépben, így rengetegszer tudom újra és újra felhasználni a papírtörlővel ellentétben, amit egy, maximum két használat után kidobunk a kukába. Rengeteg fa és víz szükséges a papír előállításához, így egyáltalán nem környezetbarát. És így jutunk el a második okhoz, ami inkább eredmény volt, mint, tudatos végiggondolás. Rengeteg pénzt takarítottunk meg ezáltal, sok kicsi sokra megy. 

linen_tales_3914_1024x1024_2x.jpg

Forrás: Pinterest

A textil törlőt is tárolhatod úgy, mint a papírtörlőt, íme.

 

3. Kenyérsütő

Használtan vásároltam egy kollegámtól ezt a szuper kis szerkezetet, ami évekig állt a konyhában, nem használták. Nekünk azonban nagyon jól jött, régóta szerettünk volna. Hogyha otthon készítjük a kenyeret, akkor a havi nagy bevásárláson kívül szinte tényleg nem kell boltba mennünk. Így elkerüljük a felesleges dolgok megvásárlását és az extra pénzköltést is. Krisztián begyúrja a kenyeret és 3 óra múlva a saját kenyerünket esszük. 


Előtte
135788806_708783656503061_166503758333001005_n.jpg136078696_771574046762800_6131236278240881707_n.jpg

Utána 

 4. Zacskó helyett kenyeres zsák

Régi vágyunk volt egy igazi kenyeres zsák, ami segít csökkenteni a pazarlást hiszen a textil zsák segítségével másnap is ugyanolyan puha és finom a kenyér, mint amikor elkészült. Ez egyszeri befektetés, ami hosszútávon sok-sok forintot és sok-sok műanyagot spórol meg nekünk. Hasznos ám bolti vásárlásnál is, hiszen ha műanyagzacskó helyett magaddal viszed a kis zsákod, éves szinten rengeteg műanyagot spórolhatsz meg. A piacon helyi termelőtől vásároltunk, támogatva őt és a családját. Bátorítunk, hogy szerezz be Te is egyet, támogassuk a magyar termelőket és együnk friss, puha kenyeret.

128545123_3566121883474526_7626532332925208615_o.jpg

Forrás: Huligánlány Facebook oldala

5. Saját evőeszközkészlet műanyag helyett

Karácsonyra fém szívószálat és tisztító kefét kaptam, amivel teljes lett a saját evőeszköz készletem. Mire jó ez? Magammal viszem a munkahelyre vagy kiránduláskor beteszem a kis készletet a hátizsákomba és műanyag evőeszközök és szívószál helyett használom. Ezzel óvom a környezetemet, hiszen az egyszer használatos műanyag hulladék kb. sosem bomlik le és bekerül a körforgásba. Gondolj arra, hogy minden lépés számít. Hiszen ha te egy év alatt csak 12 alkalommal használod a saját készleted, akkor fél kg szeméttől óvod meg a bolygót. Ha sokan használunk egyszer használatos műanyag helyett saját készletet, akkor az a fél kg szemét sokszorosan nem kerül be a körforgásba. Rajtunk is múlik a bolygónk sorsa, tegyünk érte!

135757013_761092331161985_158005889069008198_n_1.jpg

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

 

Facebook csoport & Facebook oldal

Karácsonyi ajándék tippek hulladékcsökkentő módra 2. rész

Az elmúlt évekhez képest ez volt a legfurcsább karácsonyunk. A legbékésebb, legnyugodtabb. Egy darab hangos szó nem hagyta el a szánkat, nem volt miért. Csendben, békességgel ünnepeltünk és megadatott, amire a leginkább vágytunk. A férjem idén csak zerowaste ajándékokkal lepett meg, aminek nagyon-nagyon-nagyon örültem! 

artm-4.jpg

Fotó: Compostandcava.com

Fém szívószál és szívószál tisztítókefe

Ezer éve vágyok egy ilyenre, amit csomagolás nélkül vásárolt meg a Ligeti boltban. Örülök, hogy az én lelkemen nem szárad soha de soha többet egy darab szívószál sem, ami pusztíthatná a tengerek és óceánok élővilágát. 

55462868_2151051148341301_1776599752972959744_o.jpg

Fotó: Ligeti bolt Facebook oldala

A szívószál bekerül a kis saját evőeszközösömbe, ami tartalmaz még saját kést, villát, kanalat így tuti, hogy soha többet nem kérek szívószálat egyetlen üdítőhöz sem. 

Menstruációs bugyi

Óriási halom az a szemét, amit évente egy nő a menstruálásakor betéttel, tamponnal felhalmoz és élünk ezen a bolygón pár milliárdan, amibe belegondolni is szörnyű. Erre a lépésre már nagyon régen szeretném rávenni magam így életem szerelme megrendelte a This is Redy egyik termékét. Ami azért is szuper, mert magyar találmány, illetve hosszú távon kiválthatja a műanyag betétet, tampont. Az anyaga nagyon puha és kényelmes a kialakítása is. Amint kipróbálásra kerül megosztom majd a tapasztalataimat. 

dsc_4081.jpgFotó: This is Redy weboldal

 

Mosibetét

És itt ez még mindig nem minden! Elképesztő, hogy még annak is utána járt életem szerelme, hogy a mosibetét miért lenne jó számomra. Nem pusztán azért, mert környezetkímélő, hanem azért is, mert kevésbé egészségkárosító, mint műanyag társai. Több féle színben és méretben is elérhetőek. Alig várom, hogy kipróbálhassam :) 

133118708_406697517202081_7123956431840866865_n.jpg

Ha nem szeretnél minden hónapban erre is külön figyelmet szentelni, amikor bevásárolni mész. Ha nem szeretnéd terhelni a környezetet. Ha szeretnél változtatni az életmódodon, egészségesebben élni, akkor válts Te is. Adj neki esélyt, ha már csak otthon használsz otthon mosható bugyit és mosható betétet máris csökken a hulladéktermelésed. 

Ha nem olvastad az előző bejegyzést, IDE KATTINTVA megteheted, hulladékcsökkentő ajándéktippekről írtam. 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

Karácsonyi hulladékcsökkentő ajándék tippek 1. rész

Az idei karácsony teljesen más lesz, mint amilyen karácsonyokban eddig részünk volt. A jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy változtatnunk kell. A hozzáállásunkon, a gondolkodásunkon, felül kell vizsgálnunk a hiedelmeinket, berögződéseinket. Tennünk kell valamit, méghozzá nagyon gyorsan.

A karácsonyban nem az ajándékozás a lényeg, hanem, hogy együtt legyünk és szeressük egymást. Alapvetően nem szoktunk nagy ajándékozásokat csinálni, sőt, a tavalyi karácsonyunkat mindössze 1.450 Ft-ba került. Azonban az idei év más. Arra bátorítunk, hogyha teheted, akkor támogass magyar vállalkozásokat, kézműveseket. Hogy jövőre is tudjanak a családjaik számára megélhetést biztosítani. 

116003499_576087983268266_6903167470544589928_n.jpg

1. Tóth Andi, Dobd ki a szemetest című könyve

Engedjétek meg, hogy egy szubjektív élményt osszak meg Veletek. Ez a könyv gyökeresen megváltoztatta az életemet és ennek köszönhetem, hogy elindultam a hulladékcsökkentés rögös útján. Már sok mindenkinek kölcsön adtam hiszen rengeteg hasznos tipp, ötlet, recept van benne. Nagyon ajánlom ajándékba olyan személyeknek, akik szeretnének elindulni a zerowaste vagyis a hulladékmentes élet mentén, ez egy remek kapaszkodó a fogyasztói társadalom csábításai közepette. Szeretettel ajánlom. 

127445364_375087327077926_8577319056079796244_n.jpg

Itt érheted el:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Toth_Andi_Dobd_ki_a_szemetest_&type=22&id=308724

 

2. Kulacs és termosz minden mennyiségben

Az egyik legkörnyezetszennyezőbb elem a műanyagpalack. Folyó- és tópartokon, erdőkben és mezőkben gyakran találkozhatunk tonnányi szeméttel. Mi ezért nem vásárolunk palackos vizet, hanem saját kulacsot viszünk magunkkal.

127217017_411128646922379_1744940941321374651_n.jpg

Ha szeretnéd meglepni egy szerettedet, aki nyitott arra, hogy saját vizet, teát vigyen magával az iskolába vagy a munkahelyére, akkor egy hőtartó kulaccsal nem lehet mellé lőni! 

123056833_195601561970234_5270424589141573141_o.jpg 

+Tipp:

A Rockland kulacsból kettőt vásároltunk tavaly novemberben, csodálatosan működnek. Amiért őket hozom példának az az, hogy 28-36 órán át forrón tartja a teát és a kávét, 1.2 literes és a SZÉPKÁRTYA MINDEN ZSEBÉVEL fizethető. Ezzel a kulaccsal megyünk túrázni, az erdőben kávézunk, teázunk. A férjem kinti munkát végez, így minden reggel visz magával forró teát, ami a munkaidő végéig (vagy másnap reggelig :D ) forró marad.  Imádjuk ezt a termoszt, nagyon ajánljuk :) 

Itt érheted el:

 https://www.nomadsport.eu/termek-129849/rockland-space-vacuum-termosz-12-l/

3. French Press

A másik dolog, amivel akár teát, akár kávét tudsz otthon készíteni az a French Press. Nagyon ajánljuk, évek óta van a háztartásunkban és öröm elkészíteni vele a forró nedűt, ami átmelegít a téli hidegben. 

127453400_1252167041833445_7342887424353472858_n.jpg

 

Itt érheted el:

https://www.ikea.com/hu/hu/p/upphetta-kave-tea-keszito-ueveg-piros-00473749/

4. Szálas tea

Ha pedig hulladékcsökkentett tea fogyasztás, akkor szeretettel ajánljuk az Első Pesti teaház szálas teáit, ahová saját dobozodat is magaddal viheted a vásárláshoz. Egy kedves idős házaspár szerelem üzlete, kiváló minőségű teát forgalmaznak. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen teát válassz évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az eladók, segítenek a választásban. :) 

 squarecrop.jpeg

Itt érheted el: 

https://www.elso-pesti-teahaz.hu/

https://ekko.world/tea-swag-set/p32186

 5. Kézműves húsvéti dísz

Körülbelül 10 éve követem a Sántha család munkásságát a Facebookon. Kitartóan dolgoznak a magyar hagyományok fennmaradásáért és közben csodákat alkotnak. Részletesebben IDE KATTINTVA olvashatsz róluk. Kiváló karácsonyi ajándék egy hosszútávú befektetés a kézzel festett fatojás. Gondolj bele, hogy mennyi csomagolástól fogod megóvni a környezetet ennek a kollekciónak a megvásárlásával. A fatojások egy tojástartóban érkeztek postán, semmi extra csomagolásban, ahogy a fotón is látható. Alig várom a Húsvétot, hogy az asztalra kerülhessenek. 

127466771_1284999058523005_414667141087096540_n.jpg

Hamarosan érkezik a következő ajánló, amiben más típusú de hasznos hulladékcsökkentő eszközöket mutatok be. 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

Madarak etetése és itatása télen

bf_us_50180_c1.jpegItt a tél, mindannyiunkat átjárnak a mínuszok. Hideg van. Jobb esetben a meleg otthonunk falai védenek minket és csak az ablakon keresztül látjuk, hogyan küzd a természet a hideggel. A mi egyik ablakunk a kertre néz és rengeteg madarunk van, akik élelem után kutatva repülnek be a kertbe. Nyáron csodás szolgálatot tettek a madárkák a kártevők ellen a kertben, télen se feledkezzünk meg róluk!

dsc_5474.jpg

Egyik reggel láttam, ahogyan a cinegék kétségbeesve kutattak élelem után a madáretetőben. Tavaly ilyenkor már régen kint voltak a madáreleségek, azonban idén nem jutottam el odáig, hogy csomagolás csökkentett kiszerelést vegyek.  127461652_838548736958571_403453599987032688_n.jpg

Persze már októberben láttam a reklámújságban a színes-szagos sok-sok műanyagzacskós megoldást, de nem szerettem volna ilyet vásárolni. Tehát a cinkék az elmúlt éveket követve keresték a madáretetőben az eleséget és mellette a vizet, amiből inni tudnak. Mostanában már gyakran fagy és 5 fok alatt van a hőmérséklet, ideje a madáretetésre és itatásra nagyobb hangsúlyt fektetnünk. 

127243747_2748367595376701_5159701468205202262_n.jpgÉrdemes minden reggel megnézni, hogy van-e még kint eleség és naponta kitenni egy kis meleg vizet. Az etetésre már sokan odafigyelnek, de az itatásra még nem elegen. Bátran tegyünk ki egy tiszta műanyag tálkába vizet és egy nagyon pici cukrot. Lehetőleg ne túl közel az ablakhoz, ajtóhoz, hogy nyugodtan tudjanak fürdőzni és inni tollas barátaink. 

befttes6a08.jpg

Képek: balkongaz.reblog.hu

Fontos, hogy rendszeresen etessünk és itassunk ha egyszer belevágunk, hiszen felelősek vagyunk értük, számítanak Ránk. 

dsc_5451.jpg

További inspirációért látogass el a Balkongaz oldalára: 

https://balkongaz.reblog.hu/csinald-magad-madaretetok

madaretetes.jpg

balkonada.cafeblog.hu 

 

Ha szeretnéd támogasd a Mályi Természetvédő Egyesület munkáját, akik mindent elkövetnek télen-nyáron, hogy sok-sok madarat megmentsenek. 

További információ: http://www.mteweb.hu/ 

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

Fogod még hordani?

Zúzmarás reggelre ébredtünk, -4 fok volt a reggeli hőmérséklet. Lassan melegszik az idő, most -1 fok van. Egy rendkívüli helyzetben élünk de van, ami nem változik. A hideg, az hideg maradt. 

dsc_01532.jpg

Éppen ezért úgy döntött a családi kupaktanács, hogy amíg megtehetjük, addig támogatunk másokat, hogy ne fázzanak. A korábbi években Zokni Projekt néven zoknikat gyűjtöttünk hajlék nélküli embereknek az egyetemen. Ott is volt jelentősége a kinőtt, sosem használt zokniknak, hiszen valakinek óriási szolgálatot tett a téli mínuszokban. Most azonban nem szervezek hatalmas gyűjtést, más idők járnak. Tavaly karácsonykor kerestünk egy családot, akinek az élelmiszer feleslegünkből készítettünk egy csomagot, amit örömmel fogadtak. Olyan élelmiszerekről van szó, amiből sokkal több jutott nekünk, mint amit elfogyasztottunk volna, lejárt volna idő előtt a szavatossága, bontatlan volt minden csomag. Nem akartuk kidobni ezt a sok mindent, így a helyi csoportban találtunk egy családot, akik nagyon örültek a kis csomagnak, karácsony előtt egy nappal. 

Mi lesz idén? Járványhelyzet, lehet, hogy jönnek szigorítások, lehet, hogy nem. Nem tudni. Abban viszont biztos vagyok, hogy csomag lesz. Idén nem várunk karácsonyig, hiszen nem tudjuk mi lesz. Most segítünk olyan bajba jutott családokon, akiken tudunk. Például előkerültek a gondosan eltett téli kabátjaink, amiket tavasszal örömmel csomagoltunk el. Most pedig örömmel adjuk tovább, amire nincs már szükségünk. 

1e211902cf6564241fa953fc9741c654.jpg

Téged is arra bátorítalak, hogy nézz körül a szekrényedben, hogy mi az, amit már nem használsz és lehet, hogy olyan kincsekre lelsz, ami téged már nem, de másnak még nagy szolgálatot tehet. Pl. egy téli kabát vagy egy vastag pulcsi télvíz idején. 

123309212_10219674288029950_2439174142917324738_o.jpg 

Ha a te ruhásszekrényed is hasonlít a fenti képre, akkor bátorítalak, hogy segíts másokon! Ha jó állapotú, nem szakadt ruhák várnak arra évek óta, hogy hordd őket, de ehelyett csak a fogason szomorkodnak, add oda valakinek, akinek örömet okozhatnak. Tedd fel magadnak a kérdést, fogod még hordani? Ha nem, tudod mi a dolgod :) 

Ezáltal is óvjuk a földet, hiszen minél kevesebb ruhát kell legyártani, annál kevesebb víz fogy, ami a ruha gyártás egyik alapja. 

Az egyik téli kabátunk egy családhoz fog kerülni, ahol az édesapa azt mondta, hogy előbb ő hordaná, de hamarosan a fia is belenő mert kamasz, akkor átadná neki, mert nagyon tetszik a fiúnak a zöld kabát, addig is persze vigyázna rá.

Segíts, ha tudsz, most még nagyobb szükség van az elfeledett téli kabátokra, mert kitudja mit hoz még 2020.

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

süti beállítások módosítása