Zöldebb Bolygó

Zöldebb Bolygó

Évforduló

2023. február 05. - Fábián Kalla Lili

Álmosan nyújtózik a köd a domboldalon, fehér takarója mindenhová elér. November vége van és egy ismerős érzés kerít hatalmába. Amikor oszladozni kezd a köd nekem is derengeni kezd, hogy mi ez az érzés, ami ébredés óta velem van. Tavaly ilyenkor ébredtem fel először az új otthonunkban, a kanapén. Hogy miért ott? Azért, mert ágyunk akkor még nem volt. :) 

2_3.jpg

Amikor elhatároztuk, hogy otthont keresünk, akkor még teljesen más volt az ingatlanpiac helyzete, mint most, azonban úgy éreztük, hogy lépnünk kell egy hatalmasat, meghozni kemény döntéseket ahhoz, hogy otthonra találjunk, akkor is ha nem tudjuk mi vár ránk. img_0996.jpg

A költözéskor még nem volt háború, energiaválság, infláció, se élelmiszer- és benzinhiány. Döbbenetes belegondolni, hogy a felsoroltak 1 év alatt történtek. Épp egy világjárványt próbáltunk magunk mögött tudni, több-kevesebb sikerrel de azt gondoltuk a nehezén egy időre túl vagyunk. Mint az élet mutatta, dehogy vagyunk! De akkor még mit sem sejtve belevágtunk, költöztünk, reménykedtünk. December elejére időzítettük a hiányzó bútorok érkezését, közben elbontottunk néhány itt hagyott szekrényt és hirtelen beköszöntött a tél. Az első fél év összefoglalóját ITT olvashatod. Az utolsó pici dolog egy év után került a helyére, úgyhogy aki mostanában költözött ne ostorozza magát, mindenhez idő kell.   Ágy helye, előtte 

Néhány előtte-utána kép

A konyhánk a nyersanyaghiány miatt 11 hónapig épült és még nincs kész. De ahogy egy kertes ház, úgy valószínű a konyha sem fog sohasem igazán elkészülni. Ezzel a gondolattal nyugtatom magam minden áldott nap, amikor mindenhol a feladatot látom és úgy érzem, hogy nem haladunk. Már a szekrény elbontáskor cserépkályháról beszéltünk 2021 decemberében. Megadatott 2022 november közepén a kályha és az olvasó kuckó is. Vigyázz mit kívánsz!

img_1998.jpg 

2022-ben bővült kiscsaládunk. Január végén megérkezett Jake, április elején Fenrir, április végén pedig Szofi. Miatta született meg az alábbi bejegyzés: Kutyakötelesség. Nagyon sokat tanulunk tőlük nap mint nap róluk, magukról, állattartásról.  

img_0652.jpg

Szépséges rosszcsontok

Rengeteget tanultunk a kertünktől és a körforgásról aminek részei vagyunk. Bővebben itt olvashatsz a kerti tapasztalatainkról és a vidéki életről. Építettünk komposztálót, magaságyást hulladék fából, kivágtunk elhalt fákat és ültettünk újakat. Metszettünk, mulcsoltunk, szüreteltünk, majd felszántattunk egy darab földet és készülünk az idei szezonra. Vannak terveink, a részletekről a Zöldebb Bolygó facebook oldalán olvashattok bízunk benne, hogy hamarosan. 

16554867085972_1.jpeg

2021 november

1675580313180.jpg

2022 január

1664611893506.jpg

 2022 szeptember

Szép lassan eltelt az év és egyik nehézség jött a másik után. Az év zárása csendesen telt és az összegzés a pattogó tűz mellett így alakult: sikerült a kertet picit rendbe tenni, hosszú még az út, de már látjuk, merre tartunk. Berendeztük a házat, terveztünk és építettünk egy új konyhát, lecseréltük a kamrát, amihez szintén hulladék fát használtunk, sikerült építetnünk egy cserépkályhát, megrendeltük a kerítést. Az év vége sajnos Szofi kutyánk daganata miatt nem úgy alakult, ahogy terveztük, de az egész évünk sem úgy alakult, úgyhogy minden teendőnket áttettük jövőre, hogy amennyi időt csak lehet vele tölthessünk. 

 2022 december 

Ha jobban bele gondolok végülis mindig sikerült haladnunk valamivel egy picit. Volt amikor egy szöget vertünk be a falba és helyére tettünk egy képet, volt, amikor a tárolót, garázst takarítottuk ki. Volt bennünk egy sürgető érzés, hogy haladnunk kell. Ez az érzés egész pontosan augusztusig tartott. A nyár aszályt hozott magával és a rezsiválság első híreit. Ennek köszönhetően teljesen felfordult az életünk és az eddigi látványos fejlődés a házon megállt. Krisztián azóta napi 400 km-t vezet, hétvégenként iskolába jár így havonta összesen 2 db teljes napunk van együtt, ami miatt nem haladunk és a felújításba bele sem kezdtünk még. Átalakultak a hétköznapok, az állatok, a háztartás, mindent újra kellett gondolnunk és szerveznünk. Kívülről gyakran úgy látszik, hogy minden jól összehangolt és jól szervezett. Vannak napok, amikor ez kifejezetten igaz. De vannak komplett hetek - főleg, amikor életem szerelme képzésen van - hogy összeomlik minden. A háztartás, a munka, az állatok körüli teendők elsodornak és csak kapkodom a fejem, hogy mit kellene előre venni és megcsinálni. 

received_873194557397329.jpeg

Facebook csoport & Facebook oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://kallalili.blog.hu/api/trackback/id/tr6217990448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása