Zöldebb Bolygó

Zöldebb Bolygó

Tavaszi történések

2023. május 17. - Fábián Kalla Lili

img_1071_ma_solat.jpgA téli hónapok a várakozásról, tervezgetésekről szóltak. Tavaszhoz közeledve reggelről reggelre harsányabb lett a hangverseny, amit a cinkék, rigók és a mező madarai rendeztek az ablak alatt. Olyan hangerővel csicseregtek, mintha bálban lennénk. Biztosra vehettük: épülnek a fészkek, jön a tavasz. A hóvirágok már elnyíltak, helyettük nyílik az ibolya, a nárcisz,  az aranyeső, rügyeznek a fák. Csodaszép, ahogy az élet körforgása újra útnak indul a téli álom után.

Január elején kimérettük a telekhatárainkat egy földmérővel, aki a méréseket követően a földhivatal felé is megküldte a kapott eredményeket. Igazából már december 12-re kész lehetett volna a kerítésünk, de a földmérés sajnos tolódott erre az évre.

Februárban ellátogattunk a rádi Gazdaboltba, hogy beszerezzük azokat a dolgokat, amik a kertészkedéshez szükségesek lesznek. Pl. sebkezelő a fák metszéséhez, magok, dughagyma, sötétítő háló. Izgatottan beszélgettünk az üzletvezetővel arról, hogy milyen terveink vannak és mennyit álmodoztunk a hideg téli estéken az édes cseresznyéről, saját paradicsomról, zamatos borsóról. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai vállalkozások fennmaradásában segítsünk. Így ha lehet nem a nagyvállalatokat választjuk, hanem a helyi vagy közeli magyar kisvállalkozásokat, hogy ezekben a nehéz időkben is fent tudjanak maradni. 

Kettőt pislogtunk és máris elérkezett március, hosszabbodtak a nappalok és már alig vártuk, hogy a 2022 novemberében megvásárolt kerítés miatt telefonálhassunk, hogy jöhet az építő csapat. Március 18 volt a kiszemelt nap, így nagyon boldogok voltunk, mikor tényleg megérkeztek és 2 óra alatt felhúzták a kerítést. Mostmár szabadon sétálhat kint Szofink és a vadak felé is tettünk egy jelzést, hogy itt vagyunk. A másik két oldal építése még várat magára, bízom benne, hogy hamar megnyerjük a lottót és akkor gyorsan elkészül majd az is :) 

336682528_594977435987421_6812513935972580307_n.jpg

A kerítés építés napján befejeztem a szőlő nagyobb részének a metszését. Gallyaztunk, metszettünk, szemetet szedtünk. A kerítés építés előtt pár nappal sikerült a szomszédunk segítségével végig robikapálni a szántott területet így az előkészített földbe 11 sort ültettünk. Dughagyma, borsó, saláta, sóska, répa került a földbe.

A magas ágyásokat előkészítettük a leendő helyükre, idén már magasabbak lesznek és könnyebben tudunk majd ültetni. A cél az, hogy minél több magas ágyásunk legyen majd az évek alatt, de itt is elfogadtuk, hogy több kicsit lépünk egyszerre. Ami azt jelenti, hogy idén kihasználjuk a felszántott földterület egy részét és ahogy anyagi lehetőségeink és az időnk engedi majd egyre több magasított ágyással fogunk dolgozni.

16554867085972.jpeg

Az éves szabadságom nagyobb részét a tavaszi időszakra kértem ki, hogy előtudjam készíteni a kertet. A meggyfák metszése még a szabim előtt megtörtént de Krisztián sajnos lebetegedett így a munka oroszlán része rám maradt. A szabi első napján néhány óra alatt sikerült előkészíteni az ágakat a magaságyásba, megjavítani a régi kerítés hibás részeit, összegyűjteni egy adag diófalevelet, kapálni, pótolni a földet az ősszel ültetett fáinkon. Metszeni és levágni az ágakat. 

unnamed.jpg

unnamed_3.jpg

 

Facebook csoport & Facebook oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://kallalili.blog.hu/api/trackback/id/tr9618078346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása