vidd magaddal

Újra itthon!

2019. október 30. 20:01 - Kalla Lilla Eszter

Figyelem! Személyes és őszinte gondolatok következnek!

Rágódtam, hogy hogyan is írjam meg az érzéseimet de talán az a legegyszerűbb, ha egyenesen az első sor után leírom. Egyre nehezebb hazajönni. Egyre nagyobb "kultúrsokk" ér itthon. Egyre több idő kell, amíg visszarázódom a hétköznapokba. A közhangulat, a problémák, a rengeteg stressz és feszültség. Nem tudom, hogy igazán mikor fogok újra helyre billenni. Egyelőre még küzdök a lelkiismeretemmel. 
_dsc0013.JPG

Itthon

Nehéz volt hazajönni. Ambivalens érzés tölt el, ha arra gondolok, mit hagytam hátra. Akarom is, meg nem is, hogy itthon legyek. Az első 6 dolog, amivel találkoztam Budapesten: hajléktalanok, bűz, rengeteg szemét, üvöltő jegyellenőr, büntetés, 30 percet késő vonatok. Ez nem esett olyan jól a lelkemnek. Mikor megérkeztem egy kedves ismerősöm kijött elém az állomásra, darált nekem kézi őrlővel kávét és beszélgettünk egy jót. Gyönyörű őszi színekben pompázott az otthonunk, a kert varázslatos volt. Szóval ilyen vegyes leves volt az egész hazaérkezés. A kávé után, annyira nem találtam otthon a helyem, hogy fogtam magam és kimentem a lovardába. Végignéztem néhány gyakorló órát. Itt volt időm gondolkodni, kicsit magam lenni. De nem találtam azt a boldogságot, azt az örömöt, amit az ezelőtti számtalan hazaérkezés után éreztem. 

 

Takarítás

Eltelt néhány nap, valójában már Németországban betelt a naptárunk, hiszen sok program volt kilátásban. Minden évben egyszer segítünk a pesti exszomszédnéninknek megcsinálni az éves nagytakarítást. Ez idén sem volt másként. Amíg a közösségi mosodában forogtak a függönyök a mosógépben, addig mi "megváltottuk a világot", ami azt jelenti, hogy átbeszéltük a fontos történéseket. Gréti 87 éves. Hosszú idő és nehézségek sora kellett hozzá, hogy megbízzon bennünk. Izgul értünk, nagyon szeret minket. Igazi "pótnagyi". Nincsenek gyermekei, unokái, élő hozzátartozói sem.

Tipp: Ha tudsz olyan idős emberről a környezetedben, szomszédodban, aki egyedül van, kopogj be hozzá néha és kérdezd meg hogy van. Mi először a bevásárlásban segítettünk, aztán életre szóló barátság lett belőle. ;)

74610082_3188489184559702_1920192763219935232_n.jpg

Piac

A takarítás után elmentünk a piacra, ahol nagyon finom paradicsomlevet, lecsót és paprikakrémet vettem. Megérte kimenni. Azonban az üvegeket szórakozottságomban elfelejtettem visszaváltani. Majd legközelebb. Fotózni is szerettem volna, hogy újra feltudjam venni az itthoni ritmust és a kispiac Facebook csoportjába edukációs céllal hulladékcsökkentő tippeket oszthassak meg, de nem voltam jó lelkiállapotban. Sőt. Mentem egy kört a piacon és alig vártam, hogy hazaérjek.

75250886_674259589648813_8778763679572164608_n.jpgFutás

Több, mint egy hét telt el és még mindig nem találtam a helyem az otthonomban. A hétvége is rettenetesen nehezen telt el. Aztán azt mondta a mentorom, hogy kezdjem el visszatölteni a lemerült akksit. Addig töltsem, amíg azt nem érzem, hogy most már elég, jól vagyok és irány dolgozni. Miután letettük a telefont, kimentem sétálni, futni, ami nagyon jól esett a szinte nyári melegben. Utána egy forró zuhany, hajmosás, mindenféle kence-fice, forró tea és kávé jót tett a lelkemnek. De még mindig nem voltam képes rá, hogy végezzem a dolgom. 

Nemzeti Vágta

 A Vágta napján reggel - 1 óra 10 perc alatt - kitrágyáztunk és bealmoztunk 8 boxot. Felsepertünk és útnak indultunk. Dunakeszit Szabó Nikolett képviselte, szeretett lován: My Colt Medálon. Nikiék szépen szerepeltek, az előfutamon a 3. helyen végeztek. Innen is szeretettel gratulálunk! :) 

Ablak és ajtó - avagy asztalos feleség leszek

A közelben lévő lovasiskola szépen épül és fejlődik, és hálás vagyok, hogy ehhez kicsit mi is hozzájárulhattunk. Sikerült ugyanis beraknunk az ajtókat és az ablakokat, így beletettük magunkat az épület sikerébe. Csuda egy érzés! Ez is azt erősíti bennem, hogy helyben kell cselekednünk.

Tipp: Nézz körül a környezetedben, hogy kinek van szüksége segítségre? A pénz nem minden. Lehet, hogy nálad van olyan tudás vagy idő, ami másnak óriási segítség lehet!

Lakás átrendezése

Sokat gondolkodtam azon, hogy mit keresek és keresünk még itthon? Hogy mit ér az egész? Hogy megkönnyítsem a gondolkodást átrendeztük a lakásunkat, elkészült a közös irodánk és rengeteg felesleges sosem vagy alig használt dolgot válogattunk össze, amiket eladunk, eladományozunk. A befolyt összegből pedig vagy maradunk vagy megyünk...

Előadás

2019. 10. 26.-n a Fóti környezetbarátok meghívásának tettem eleget és a hulladékcsökkentésről tartottam előadást. Nagyon érdekes előadásokat hallhattam a rendezvényen.

Szabó Amanda Imola éghajlatkutató pedig olyan döbbenetes ábrákat hozott, hogy rádöbbentem, hogy még inkább bele kell kezdeni a munkába és tenni a változásért. Ugyanis nem állunk jól. A masfelfok.hu-n ti is megtalálhatjátok a cikkekbe összegyűjtött jelen- és jövőképet. Kattintsatok és nézzétek meg, hogy állunk a földdel szemben!

Amanda diáit látva elgondolkodtam, hogy mit tehetek még. Mert ahogy ő fogalmazott: "...megfövünk, mint a békák és közben észre sem vesszük mi történik." Számomra figyelmeztetés volt az előadása, hiszen ő szólt, ők szóltak. Most rajtunk a sor, hogy változtassunk! 

Majd az FKF igazgatója mutatta be a hulladékfeldolgozó üzemek működését és beszélt az egész eljárásról. Te belegondoltál már, hogy a házad elé kitett szemét mekkora utat tesz meg, amíg elássák a földbe? Igen. Minden, amit a kommunális kukába dobunk jó sok km-t utazik, majd a földben landol. Valahol. Valamikor. És hogy mikor fog lebomlani? Nekem ebbe volt a legrosszabb belegondolni, hogy nagyjából soha.

Pusztay Fruzsi a komposztálásról, mikrobiológiáról és különböző vírusokról mesélt, illetve arról, hogy hogyan komposztáljunk helyesen. Nagyon meglepő információ volt számomra, hogy milyen apró lények élnek a komposztban, a kertben. Köszönöm Fruzsi, rengetegetet tanultam Tőled! :) 

fruzsi_13.jpg

Én a hulladékcsökkentésről beszéltem a hétköznapokban. Sok-sok eszközt elvittem magammal, amit a saját háztartásomban használok. Sok kérdés felmerült, örültem az aktivitásnak. Az alkalmat egy panelbeszélgetéssel zártuk, köszönöm a meghívást Tóth Rékának és Bíró Katalinnak! 

Ha Te is szeretnél meghívni az iskoládba, cégedhez írj emailt a zoldebbbolygo@gmail.com címre. 

eszter_3.jpg 

Szóval ez a helyzet, megtoldva egy kis magánéleti és gazdasági vészhelyzettel. De túlélem. Megyek előre. Teszem a dolgom. Ahogy eddig is. A rosszakaróimnak, Facebookon hangosaknak azt üzenem csak: túlélem, ahogy eddig is! Ahelyett pedig, hogy a kanapéról osztják az észt, be lehet állni ezekbe a problémákba és csinálni utánam! A bántó, sértegető Facebook üzenetektől és kommentektől nem fog változni a helyzet ;)

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

 

Olvasnivaló:

 

Németország hulladékcsökkentő szemmel 5. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 4. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 3. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 2. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 1. rész

 

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző saját tulajdonát képezik. Felhasználásuk nem megengedett! 

komment

1 hónap Németországban -hulladékcsökkentő szemmel- 5. rész

2019. október 24. 16:30 - Kalla Lilla Eszter

Elérkezett az utolsó nap és vegyes érzelmekkel vágtam neki a hazaútnak. Az utolsó héten igyekeztem bejárni a környék parkjait, fotózni és magamba szívni a tisztaságot, rendezettséget. Hálás vagyok a lehetőségért, az új élményekért. Ezzel a bejegyzéssel búcsúzom Németországtól, sokat tanultam! Remélem még találkozunk :)  

_dsc0063.JPG

Cellux belső maradéka + madáreleség + madzag = kész a madáretető :) 

A séták során sokszor csak megálltam és csodáltam az "utcaképet", a tisztaságot, a fákat. Az épületek is tetszettek és az egyedi megoldások különösen belopták magukat a szívembe. Ezek közül a kedvencem a gumicsizma újra hasznosítása, amiről az előző bejegyzésben írtam, amit IDE KATTINTVA olvashatsz el. 

Rengeteg az autó, ugyanakkor nagyon sokan járnak biciklivel. Örülnék, ha itthon is több gyermeken és felnőtten látnék bukósisakot a sérülések megelőzése érdekében!

Rajongok a fákért. Édesapám erdészként, természetet szerető emberként arra tanított, hogy szeressem és tiszteljem a környezetet. Ez a néhány fotó kicsit ezt a rajongást is alátámasztja. Illetve azt, hogy a környezet megbecsülése és tisztelete mennyire fontos. Amint lehetőségem adódik újabb faültetésre, azon leszek, hogy minél több fát ültessek, amíg élek. A legutóbbi faültetésünkről ITT OLVASHATSZ. 


A szemetesekben tiszta zsák, szemét elvétve. Nagyon sok fán vettem észre madáretetőt. Minden ablakban színes virágok vannak. Az egész utcaképet vidámmá varázsolja az ápolt virágok és kertek látványa. Ha tehetném bezöldíteném az itthoni teraszokat is erre a mintára: a teraszokon lomok helyett virágok, cserjék vannak Nem is volt olyan városrész, ahol nem volt kert, virág, fák, bokrok. Nagyon tetszett és a levegő is frissnek tűnt, annak ellenére, hogy egy 230.000 fős városról van szó.

Mindent összevetve hulladékcsökkentés szempontból hiányzik az otthoni piac, a közösség, a természet, a csomagolásmentes boltok. A csomagolásmentes vásárlást sokkal nehezebb volt megoldani, sok helyen nem is volt kivitelezhető. A kinti piacokon nem voltak olyan szépek a termékek, mint itthon. 

Ami nyugaton nagyon tetszett: rengeteg elektromos autó van és elektromos töltőállomás, carsharing - kisebb városokban is, a műanyagpalackok és üvegeket pénzért vissza lehet váltani. Apró megoldások pl. gumicsizma újrahasznosítva vagy a madáretető megoldások. 

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

 

Olvasnivaló:

 

Németország hulladékcsökkentő szemmel 4. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 3. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 2. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 1. rész

 

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző saját tulajdonát képezik. Felhasználásuk nem megengedett!

 

komment

1 hónap Németországban -hulladékcsökkentő szemmel- 4. rész

2019. október 13. 15:00 - Kalla Lilla Eszter

Lassan végére érünk ennek az egy hónapnak és kezdhetek csomagolni. De előtte még megosztom veletek, amit az első részben ígértem.

ablak.jpg

Rengetegen lovagolnak és töltik a délutánjaikat, hétvégéiket parkokban Nyugat-Németországban. Megérkezésem másnapján nyakunkba vettük a környékbeli parkokat és bevallom őszintén megdöbbentett az a tisztaság és csend, amivel ott találkoztam!

Lapozzátok végig a fotókat és ti is láthatjátok a rengeteg zöldet, a gyönyörű színeket, amik úgy színezik ki a természetet, mint egy kifestő. Az utak érdekessége, hogy van egy "járda" a kirándulóknak és van egy homokos "út", amin lovasok közlekedhetnek. A lovasoknak fenntartott út az egész parkot behálózza. Hihetetlen jó érzés volt látni önfeledten vágtató lovasokat a meleg őszi napsütésben.

A hatalmas fák között éreztem igazán, hogy csak egy emberi porszem vagyok. Ezek a fák, ha mesélni tudnának! Csodavilág, ami magával ragad. Egy kilátó közelében pedig felfedeztünk egy gyerekeknek készített bunkit, ami alatt örömmel fogócskáztak kicsik és nagyok. Az is érdekes volt számunkra, hogy rengeteg édesapát láttunk a gyerekével. No nem telefont nyomkodni, hanem valóban játszani. Otthon a saját városomban, erre nem igazán látok túl sok példát. Az emberek minden gond nélkül ülnek a fűben a családjukkal, a gyerekek játszanak, a felnőttek beszélgetnek vagy bekapcsolódnak a játékba.

Annak ellenére, hogy rengeteg család és kisgyermek volt körülöttünk egyáltalán nem volt hangoskodás, kiabálás. Mindenki szerette volna megetetni a szarvasokat, ezért sokan szorgosan gyűjtöttük a termést a közeli fák alól. Sokat odaadtunk kisgyerekeknek vagy felnőtteknek, hogy ne kelljen pl. másik gyermeket egyedül hagyni, amíg a szülő termést gyűjt. Szemetet szinte nem is láttunk, rengeteg fedett szemetes van elhelyezve. Minden gyermeken és kerékpározó szülőn láttunk bukósisakot, ami nagyon tetszett! Ahogy az is, hogy nem kell ilyen parkoknál a parkolásért fizetni. A bejárat mellett találtunk egy "lekváros polcot", ahová a gazda az általa készített lekvárokat kiteszi és becsületkasszával árulja. A fotón látható listára fel lehet iratkozni és kérni a következő alkalomra egy adott lekvárból.

Hol volt ebben a hulladékcsökkentés? 

Vásárlás és felesleges pénz költése helyett kimentünk a természetbe. Nem műanyagzacskós eleséget vettünk, hanem abból etettünk, amit találtunk a földön. Nem mentünk a hegyre autóval, hanem túráztunk. Természetesen csomagoltunk magunkkal élelmet, hogy még véletlenül se kelljen gyorsétteremben ennünk és vittünk magunkkal palackban vizet. Ez alap. 

A lekváros stand is tetszett, hiszen házit és helyben vásárolva lehet a gazdát is támogatni és egészségeset enni. Többfelé láttunk mindenféle régiséget. Az egyik udvarban több 1920-as évekbeli autó is állt, a tulajdonos gyűjtő. Pont ott voltunk, mikor turistákat kalauzolt az udvarban a tulajdonos és mesélt a relikviákról.

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

 

Olvasnivaló:

Németország hulladékcsökkentő szemmel 3. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 2. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 1. rész

 

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző saját tulajdonát képezik. Felhasználásuk nem megengedett!

komment

1 hónap Németországban -hulladékcsökkentő szemmel- 3. rész

2019. október 07. 19:26 - Kalla Lilla Eszter

Rövid összefoglaló az eddig tapasztaltakról. Az előző bejegyzést IDE KATTINTVA olvashatod. :) 

liliblog20.jpg

Szelektív szemét

Több hét alatt összegyűlt műanyagot és papírt vittem ki a szelektív konténerbe. Végre mindenhova az volt dobva, ahova való! #napiöröm

Rég termeltünk ennyi szemetet, otthonról hiányzik megszokott hulladékcsökkentett életünk. :( 

72565637_527729147800611_1586278606647066624_n.jpg

Tészta

Otthon a csomagolásmentes boltban vesszük a tésztát, itt azonban ilyen bolt híján alkalmazkodunk a helyi lehetőségekhez. Egy másik hulladékcsökkentő elvet alkalmazunk. Nagy kiszerelésben vásárolunk. Otthon nem szoktam 1 kg-s kiszerelést látni jó minőségű tésztából, itt találtam. A minőséget az is mutatja, hogy több, mint két hét után, két felnőtt ember csak 1 kg tésztát fogyasztott el. Természetesen a fogyasztás átlag mennyisége háztartásonként változik, mi elég "tésztásak" vagyunk. De ez is egy jó élmény. 

 

Teásdoboz

Otthon szálas teát használunk, itt erre nincs lehetőség. Viszont nagyon örültem, hogy találtam olyan teásdobozt, ami nincs még egy plusz celofánba csomagolva. Ez csak egy kis apróság, de akkor is nagy öröm, hiszen kimérve semmi sem kapható. Az otthoni csomagolásmentes boltban vásárlás nagyon hiányzik! 

 

Mosószer

A társasházban, ahol élünk a lakásokban nincs mosógép. A lakók a városi mosodába járnak mosni. Ezzel csak az a gond, hogy a város másik felén van. Mivel ez gyalog nekem kb. 80 perc ezért itthon mosok. Igen. A csapban. Mehetnénk autóval heti néhány alkalommal - de környezetkímélőbb ha nem megyünk.

Otthon mosódiót használok, itt azonban kénytelenek voltunk mosószert venni. Otthon 4-5 alkalommal kellett kimosni a párom munkás ruháját - olajos volt - és nem jött ki belőle a folt. Áztattuk, emeltünk a hőfokon, kaptunk kölcsön mosószert, de nem használt. Itt ugyanazt a márkát vettük meg, amit otthon kölcsön kaptunk. Majdnem sokkot kaptunk, amikor az összedörzsölt foltból a mosószer egyenletesen kimosta a nadrágot! Ez is apróságnak tűnhet, de nem mindegy, hogy milyen minőségű terméket használunk. Ha belegondolok, hogy mennyi időt és energiát megspórolhattunk volna otthon... 

Hétköznapi pillanatok

Egyik nap Krissz előre engedett egy idős hölgyet a pénztárnál, mert kevés dolog volt nála, mi pedig több dolgot vásároltunk. Amikor odaértem a pénztárhoz, a hölgy odafordult hozzám és azt mondta, hogy milyen figyelmes párom van. Később az utcán találkoztunk vele és a férjével, békésen sétáltak hazafelé. Mikor meghallották, hogy a hátuk mögött jövünk, mosolyogva engedtek előre és mondták, hogy milyen figyelmes fiatalok vagyunk. 

Számomra nagyon fontos a csend. Itt, több, mint 2 hete olyan csend vesz körül, amitől teljesen más embernek érzem magam. Olyan, mintha egyedül élnék a társasházban, senkit nem hallok. Az utcáról nem szűrődik be "driftelés", hangoskodás zaja. A 30-as táblát mindenki betartja a környéken, a városban nincsenek fekvő rendőrök. Ami azért furcsa, mert 15-30 milliós autók tulajdonosaitól otthon nem ezt szoktam meg. Otthon egy 50 ezer fős városban élek, ahol lépten-nyomon fekvőrendőrökbe és drifetelő fiatalokba botlok. Az 50-es táblánál 100-120-al jönnek, rengeteg felénk a baleset. 

Ha már közlekedés. Egy férfi egy ruházati üzlet előtt helytelenül állt meg a kerékpárútra egy hatalmas autóval. Amit ott láttunk megdöbbentett minket. 3-4 idősebb úr ment arra kerékpárral, akiknek így útját állta a hatalmas jármű. Nem hagyták szó nélkül, addig nem mozdultak az autós elől, amíg az nem sorolt be a forgalomba. Miért volt furcsa? Mert, amikor az idősebb emberek szóltak a sofőrnek, a körülöttük lévő autósok, a sarki cukrászdában ülők is helyeseltek. A nagy autóból nem volt ki kiabálás, ellenkezés, fenyegetőzés. A sofőr lesütötte a szemét és elállt az útból. Otthon ilyen összefogást nem láttam még, pedig bejártam az országot. 

Egy másik érdekes dolog is történt. Érkezésem utáni napon egy nagy városi sétára indultunk, amikor kb. 100 méterre tőlünk egy idősebb úr elesett a kis taligájával. 7! ember rohant! segíteni neki. Miután talpra állt 2 ember elkísérte - azt nem tudjuk, hogy hazáig-e, de nagyon szép gesztus volt. 

A hazakísérésre azonban egy személyes élményünk is volt. Egyik nap vásárolni mentünk a belvárosba, amikor egy hölgy megkért minket, hogy kísérjük haza idős édesapját. Az idős úr (90+) a maga tempójában "rohant" a villamoshoz, hogy a lányának még egy kis csomagot odaadjon. Ahhoz, hogy biztosan megérkezzen haza a hölgy minket kért meg, hogy segítsünk. Álltunk a zebránál, két idegen, nem beszélve németül és ránk bízta az édesapját. Elkísértük a bácsit egy otthonba, ahol a portán biztosítottak róla, hogy jó helyen járunk, ott lakik a bácsi. Érdekes élmény volt, erre otthon sosem volt példa. 

Alapvetően azt tapasztaljuk, hogy az emberek kedvesek. Annak ellenére, hogy nem beszéljük a nyelvet, igyekszenek 10-20 éves angoltudásukat összeszedni és eddig mindig segítséget kaptunk, bármiről is volt szó. A közérttől kezdve, a fogorvoson át, a kórházig. Mozgalmas hetek vannak mögöttünk. 

 

Szombaton érkezik a 4. része a sorozatnak, tartsatok velem :) 

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport és Facebook oldal

 

Olvasnivaló:

 

Németország hulladékcsökkentő szemmel 2. rész

Németország hulladékcsökkentő szemmel 1. rész

A föld nem szemetes
5 egyszerű lépés a hulladékmentes életmód felé
Grill péntek
Üljünk egy asztalhoz

 

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző saját tulajdonát képezik. Felhasználásuk nem megengedett!

komment

1 hónap Németországban -hulladékcsökkentő szemmel- 2. rész

2019. október 05. 19:13 - Kalla Lilla Eszter

Sokadik alkalommal élvezhetem Németország vendégszeretetét, de korábban csak keleten tölthettem néhány napot vagy hetet, ezúttal viszont 1 hónapig élhetek nyugaton, ami óriási élmény! Felnőtt fejjel, saját háztartással, hulladékcsökkentő szemmel nézem az engem körülvevő környezetet. Így osztom meg az ehéten tapasztaltakat, kendőzetlen őszinteséggel.

liliblog15.jpg 

Bevásárlás

Mivel nem étteremben eszünk a mindennapokban, így a bevásárlást sajnos nem úszom meg, ahogy a műanyagcsomagolást sem. :( 

A szupermarketekben sokkal nagyobb a választék, mint otthon és bár vannak kedvező lehetőségek - ami alatt azt értem, hogy pl. olyan dolgokat vásárolhatok meg kedvezőbb áron, amire otthon rá sem nézek, mert jóval többe kerül, mint itt - de a szélesebb kínálat sajnos még több műanyag csomagolást takar. 

A zöldséget - ahogy otthon is - műanyagzacskó nélkül, tehát teljesen CSOMAGOLÁSMENTESEN vásárolom meg, amit az eladók örömmel fogadnak. Azonban, a kimérés miatt a kis ragasztós papírt (a vonalkóddal) nem tudom megúszni. A kenyeret, pékárut textilzsákba vásároljuk, a műanyagpalackokat visszaváltjuk. Nagy öröm, hogyha üvegben tudunk vásárolni, mert ugyan betétdíjas, de legalább újrahasznosítható. 

liliblog23.jpg 

Kávé és a zacc

Mivel itt más méretű a kávéfőző, mint otthon, ezért hiába töltök kevés vizet a gépbe, kétszer annyi kávé fő le, mint amennyit megiszunk. Ez azért probléma mert több készül, mint amennyire szükségünk van. Kiönthetném a csapba? Igen. Szennyezném a környezetet? Igen. Ezért másnap is abból iszunk és véletlenül sem öntjük a csapba a maradékot! A zaccból pedig arcpakolást készítek, így az is újrahasznosul. 

71847417_3652963751396226_3984376254953422848_n.jpg

Zsebkendő 

Otthon egyelőre nem találtuk meg azt a papírdobozos papírzsebkendőt, amiben egyáltalán nincs műanyag - ez nem jelenti azt, hogy nincs (!) ezért ha tudtok ilyenről, kérlek írjátok meg :) - ezért itt nagy öröm volt, hogy az első doboz, amit levettünk a polcról egyáltalán nem tartalmazott kis részben sem műanyagot. Otthon ebben is szeretnénk 2020-ban változtatni és textilzsebkendőt használni. Nagyszüleink még azt használtak és amint sikerül beszerezni remélem mi is könnyen átállunk majd. 

 liliblog.jpg

Szelektív gyűjtés

A szelektív konténerek száma nem kevés, azonban a nagy konténerekben gyakran látjuk, hogy nem jó helyre vannak ürítve - a környékünkön legtöbbször a kommunális szemetet dobják pl. a műanyagos konténerbe. Ez nagyon dühítő, hiszen nem azért válogatjuk szelektíven és tisztítjuk meg, hogy utána olyan konténerbe dobjuk, amiből a koszos hulladékot nem tudják újrahasznosítani. Más házak konténereire nem látunk rá, nagyon sok le is van zárva lakattal - bár szívesen belekukucskálnék, hogy vajon máshol figyelnek-e a szelektív gyűjtésre - de erre nincs lehetőség. 

liliblog16.jpg

Lomtalanítás

A környező utcákban azonban nem lehet nem észrevenni a lomtalanítást. Amit mi néhány óra alatt láttunk, az az, hogy rengeteg sosem használt tárgy került ki a házak elé. Sok elektromos eszköz elázott az esőben, ami még teljesen használható lett volna. Nagyon elszomorodtam, hogy mennyi minden kerül a szeméttelepre, aminek még más örömmel hasznát vehette volna. Többek között IKEA szőnyeg, tökéletes állapotban lévő macskakaparó, székek, kanapék. Az utcák egész nap üresek voltak, így az nem derült ki számomra, hogy ki szállította el a rengeteg "szemetet". Másnapra mindnek hűlt helye volt.. 

liliblog17.jpg

Újrahasznosítás

Október 3.-n volt a Német Egység Napja - ami nemzeti ünnep - ezért Krissznek nem kellett dolgoznia. Elhatároztuk hát, hogy sétálunk egy nagyot a környéken, hiszen nagyon szép őszi idő volt. Már majdnem hazaértünk sétából, amikor váratlanul belefutottunk egy kedves ötletbe. Két pár gumicsizmába ültetett valaki virágokat és azokkal díszítette fel az oszlopot. 

liliblogu_jkisebbme_gkisjobb.jpg 

liliblog13.jpg

 

Környezet

A 10 km-es körzetünkben gyönyörűen rendezett utcák, kertek, házak. A legtöbbnél kerítés sincs. A növények, virágok gyönyörűek. Szemetet elvétve találtunk a földön. Az utcák tele vannak óriási fákkal és ami először furcsa volt, hogy nincsenek villanyoszlopok. Ilyennel otthon nem is találkoztam még! 


liliblog2.jpg

Hétfőn érkezik a 3. része a sorozatnak, amiben hétköznapi pillanatokat osztok meg, tartsatok velem :) 

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

Facebook csoport & Facebook oldal

 

Olvasnivaló:

Németország hulladékcsökkentő szemmel 1. rész

A föld nem szemetes
5 egyszerű lépés a hulladékmentes életmód felé
Grill péntek
Üljünk egy asztalhoz

 

A bejegyzésben szereplő fotók a szerző saját tulajdonát képezik. Felhasználásuk nem megengedett!

komment

1 hónap Németországban -hulladékcsökkentő szemmel- 1. rész

2019. szeptember 27. 18:00 - Kalla Lilla Eszter

Rengeteg tervvel, őszinte nyitottsággal és kellő kritikával felvértezve érkeztem meg Németországba. Egy hónapos itt tartózkodásom alatt remélem, hogy sok mindent lesz lehetőségem megnézni és megtapasztalni. Régen érzett kultúrsokk uralkodik rajtam, az alábbi vázlatban, fotókkal illusztrálva megmutatom, hogy miért.

71075788_2307389312717208_3424315538917031936_n.jpg

A visszaváltott PET-palackok árából kávéztam - és írtam cikket - ezen a szép helyen

 

Düsseldorfi repülőtér

 • szelektív kukák lépten-nyomon (Budapesten egy kukába kell dobni mindent, az van ráírva, hogy ők majd szétválogatják..)71699728_957739601237708_2231466738426314752_n.jpg
 • palackgyűjtő láda - adomány lesz a palackodból, ugyanis minden műanyag palackot 25 eurocentért vagyis 83,81 forintért (mai árfolyam, 2019. 09. 27.-n) váltanak vissza. Kis vagy nagy üveg nem számít, ásványvizes, de kólás is lehet. Otthon ez egyelőre nincs, sörös és energiaitalos palackokat váltanak vissza 3-4 Ft/db-t. 71920145_457368658196338_8639589520657874944_n.jpg
 • kézszárítás után a papírtörlőt a kék jelzésű kukába, minden mást a sárga jelzésű kukába kell dobni, a papírtörlő újra lesz hasznosítva! 70918589_454506532074738_3744720829343072256_n.jpg
 • fák - igazi élő, gondosan ápolt fákkal van tele a reptér. Teljesen más érzés megérkezni egy ilyen reptérre. A Liszt Ferencen nagyon vékony, nem túl jó állapotban lévő fácskák vannak, melyek alatt rengeteg veréb küzd az ételmaradékokért.. Nem túl gusztusos látvány.71796955_391598851497740_509062892838977536_n.jpg

Piacon lévő étterem

 • szívószál – TÉSZTÁBÓL - ilyennel még sehol nem találkoztam, nem is tűnt fel elsőre - minden koktélhoz ezt használják
 • mártogatós tál – lebomló, újra használják
 • műanyag kis napernyő - helyett fapálcikára van szúrva a gumicukor és a pillecukor
 • kosarak – újra felhasználják, sok-sok alkalommal
 • fatálcán és üvegben - műanyag helyett - érkezett minden megrendelésünk
 • papírtörlő - a mosdóban felhívják a figyelmet arra, hogy a papírtörlőt külön szemetesbe dobd - újrahasznosítják
 • légfrissítő - kidobásra szánt, sosem használt légfrissítőket használnak, dezodorokat
 • ajándék: kedves, pörgős, mosolygós, életvidám, professzionális kiszolgálás

Kattints a Galériára a képekért :) 

 

Bevásárlás

 

 • PET- palack - visszaváltása – 25 eurocentet adnak a műanyag palackokért
  • mi 12 db palackot vittünk vissza 0,5 l és 1,5 l vegyesen - 3 eurót adtak érte!
  • másnap abból kávéztam a bolthoz közeli kávézóban
  • ha leszámolom a 0,15 Euro betétdíjat = az 1,8 Eu és 1, 2 marad :) 
 • bambusz fogkefe – 1,85 Euro (620,50 Ft 2019.09.28.-i árfolyamon) minőségben és árban is veri az otthon kaphatókat
  • korábban nem tudtam rávenni a Vőlegényemet, hogy Magyarországon vegyen már bambusz fogkefét (1.390 Ft)
  • itt magától vett és nagyon szereti!
 • hálós szatyor - gyümölcshöz és zöldséghez árulnak nagyon sok áruházban
  • a lemérés előtt be tudod állítani, hogy papírtáskába vagy hálóba vásárolsz
 • joghurt + eperlekvár = epres joghurt 
  • igyekszem kiváltani a műanyagot, amiben csak lehet. A piacról szoktunk joghurtot venni, de itt ez nem megoldható
  • így marad egy jó minőségű joghurt 1 euró és egy 0,75 eurós lekvár
  • összesen: 1,75 Euro = 586,37 Ft (2019. 09. 27. -i árfolyamon váltva)
  • 4 alkalommal reggeliztem belőle - 146,5 Ft /reggeli
  • kiegészítés, hogy az üveg betétdíja 0,15 Euro
 • tojás - hozhatsz saját tartót, a darabos tojásnak

 


  Kattints a Galériára a képekért :) 

 

Fogorvosi ellátás

6 kg fájdalomcsillapító helyett

 • aznapi!
 • 15 perc alatt megoldott tömés probléma!
 • professzionális ellátás - ilyenben még sosem volt részem
 • de meg tudnám szokni, hogy hónapos várólisták és gyomorgörcs nélkül, tiszta váróban, kedves kiszolgálással győzzem le a mumust

Negatív

 • sajnos repülővel kellett jönnünk :( 
 • rengeteg még mindig az előre csomagolt étel, ami az esti órákra sem fogy el a boltokban

 

Pozitív

 • amit tudunk szelektíven gyűjtünk, de sokkal nehezebb csomagolás nélkül vásárolnunk, mint otthon
 • meglepett, hogy sokkal kevesebbet költünk, mint otthon
 • csend van, a zajszint elenyésző
 • rengetegen közlekednek biciklivel - MINDEN gyereken láttam bukósisakot
 • a 30 milliós autóval érkezők is textil zsákokba hozzák a rengeteg műanyagpalackot vissza, ez itt természetes
 • rengeteg park, bennük sok fa van - így frissebb a levegő
 • alapvetően tiszták az utcák
 • rengetegen lovagolnak és a családok a vasárnapokat a parkban töltik - erről a következő bejegyzésben részletesebben írok majd ;) 

 

Ha Te is tennél a változásért csatlakozz a Zöldebb bolygó közösséghez! 

69930943_10220310816624813_3326313958704414720_o.jpg

Facebook csoport és Facebook oldal

 

 

Olvasnivaló:

A föld nem szemetes

5 egyszerű lépés a hulladékmentes életmód felé

Grill péntek

Üljünk egy asztalhoz

 

komment

A föld nem szemetes!

2019. szeptember 12. 05:55 - Kalla Lilla Eszter

Vagyis de. Pont az. Elnyeli a hulladékot, amit meggondolatlanul termelünk és nem törődünk azzal, hogy hova kerül. Miután millió darabra szakadt a kezemben egy nejlonzacskó, amit a földből próbáltam kiszedni, szembesültem a valósággal. A földből élünk. Onnan eszünk és iszunk. De ha szennyezzük a talajt, a vizeket, a mezőket és kivágjuk az erdőket, akkor vajon mennyi időnk van hátra ezen a Földön? Ne válaszolj, csupán költői kérdés volt. Plusz masszív irónia. 

dsc_0014bc.jpg

Zsóka boldog, mert reggelizik. Én boldog vagyok, mert Zsóka nem szemetet reggelizik.

Ahelyett, hogy tovább sóhajtoztunk volna és panaszkodtunk volna szervekre, lakókra, bárkire összefogtunk és szerveztünk egy szemétszedő akciót, ahol megtapasztalhattuk a közös erő eredményeit. Néhány lelkes fiatal nem riadva vissza a szemerkélő esőtől segített abban, hogy zöldebb legyen a Föld. Együtt próbáltuk kiüríteni a szemetest. Vajon sikerült? 

dsc_0181l.jpg

Néhány hete ez a konténer majdnem üres volt...

De ne szaladjunk ennyire előre! Több, mint 1 évvel ezelőtt kezdtünk kijárni a lakásunktól 6 percre lévő mezőre, ahol az volt az első benyomásunk, hogy de szép lenne.. ha nem szemetesként lenne használva a föld. Szó szerint. Ugyanis a helyiek évtizedekkel ezelőtt ide ásták el a szemetet. Sokat jártunk arra és nagyon zavart a szemetessé vált szép magyar föld. Azon gondolkodtunk a párommal, hogy mit kellene tennünk? Aztán egy nap írtam egy üzenetet a Vágtának Facebookon. Az állt benne, hogy szívesen segítenék szemetet szedni... ebből az üzenetből jutottunk el 6 héttel később a szemétszedő akciónkhoz. Valahol el kell kezdeni, nem igaz?

Szemét

Először a terepet kellett megtisztítanunk, hogy egyáltalán a szemét láthatóvá legyen. Készülnek majd előtte-utána képek, a következő bejegyzésben láthatjátok majd, hogy hogyan jutottunk 1-ről a 2-re. 

A kerítés 4 oldalából kettőt sikerült megtisztítani, kívül és belül. Vannak szakaszok, amik nagyobb összefogást igényelnek majd, de ami késik, nem múlik ;) 

Ezenkívül egy hosszabb részt is sikerült a kifutó karámban megtisztítani. Ám, amint leesett az eső dél körül, délután újabb kört kellett mennünk, mert rengeteg szemét a felszínre került.

Mit találtunk?

30-40 éves tejes zacskókat. Ruhadarabokat. Cipzárat. Kábeleket. Tárcsát. Üvegdarabokat. Edényeket. Távirányítókat. Joghurtos dobozokat. Csokis papírokat. Drótokat, zsinórokat, kötegelőket. Nejlonzacskókat. Autó alkatrészeket. 

A legnehezebb számomra az volt, amikor kihúztam a földből egy nejlon darabot és több ezer darabra esett szét. Akkor értettem meg, hogy a föld nem szemetes! Nem tehetjük ki ennek! Mindezt úgy mondom, hogy mindössze cirka 4 éve figyelek a csomagolásmentességre, ami ugye nem sok. Előtte 20 évig ugyanúgy használtam, ettem olyan terméket, aminek műanyag volt a csomagolása. Ami sosem bomlik le. Mert attól, hogy ezer db lesz belőle, sajnos a lebomlási ideje több száz év. Addig pedig károsítja a környezetet. 

 Kattints a galériára. Nézd meg, hogy mire jutottunk. 

Találkozások

Szuper élmény volt találkozni egymással. Együtt dolgozni és tenni ezért a bolygóért. Rég nem látott ismerősök és új arcok. Hálás vagyok értetek! Ahogy azért is, hogy a csodalovak megengedték, hogy megsimogassuk és megszeretgessük őket. 


70301262_741582206299595_1106167517119774720_n.jpg

 LISEMA pillanatok

Új élmények

Az önkéntesség nem csak arról szól, hogy TE adsz. Te adod az idődet, energiádat, lelkesedésedet, jelenlétedet. Az életedből adsz egy darabot. Én a számtalan önkéntes munkám során azt tapasztaltam, hogy sosem távozol üres kézzel. Egy mosoly, egy találkozás, új ismeret vagy a gyakorlat, amit végzel, az tesz gazdagabbá. Most sem volt ez másként, hiszen valakinek a vasvilla, valakinek a fűnyíró traktor volt maradandó élmény. Valaki pedig megkérdezte, hogy hogyan keveredtem a lovardába és miért csinálom? Mikor elmeséltem azt válaszolta, hogy milyen jó, hogy bevontam másokat is ebbe a tevékenységbe! Ő konkrétan a szomszédban lakik, de nem gondolta volna, hogy ilyet is lehet csinálni. Élmény volt. Úgy hiszem nem csak nekem, hanem minden résztvevőnek.  

70375929_883851408637753_5808393413241864192_n.jpg

 Volt, aki életében most ült először fűnyíró traktoron és úgy tűnik nem utoljára ;)

Faültetés

Adott egy kiültetésre váró juharfa és egy bokor az albérletünk háza táján. A lakásunk tulajdonosa ingyen felajánlotta, hiszen számára is fontos a környezetvédelem és a friss levegő - elég csak bejönni a kertjébe, 4 fokkal minimum hűvösebb van és a levegő minősége is csodálatos - de erről majd máskor. Kiközvetítettük a fát és a bokrot, elültettük és most már új helyükön növekednek és termelik az oxigént és évek múltán adják az életmentő árnyékot.  

2019_09_faultetes.jpg

Ha van otthon "plusz" növényed add tovább! Ha lélegzel, ültess fát!

Köszönjük szépen minden önkéntesnek a segítséget! Várunk Titeket legközelebb is. :) 

2019_091.jpg

  Ha van hely a kertedben, házad előtt, telkeden ültess fát! 

A Vágta Lovasiskola bértartással is foglalkozik, azonban a lovak többsége saját, ami azt is jelenti, hogy a lovak többsége mentett ló. Olyan helyekről hozták el őket, ahonnan a vágóhídra kerültek volna. Állatmentők. Nem csak lovakat, hanem 4 macskát, 5 teknőst és több nyulat is megmentettek már a haláltól. Fontos számukra az állat- és környezetvédelem. Erejükön felül dolgoznak azért, hogy olyan gyerekeknek és felnőtteknek adjanak esélyt, akik máshol nehezen találnának. (SNI, BTM, stb.). Csupa szív EMBEREK. Akiktől minden áldott nap tanulunk.  

Ajánló

Ha Pest megyében szeretnél lovagolni, szeretettel ajánlom őket :) 

Facebook: https://www.facebook.com/vagtalovasiskola/

Ha csatlakoznál a következő akcióhoz kérlek, hogy vedd fel velem a kapcsolatot Facebook üzenetben.

Vidd magaddal oldalon: https://www.facebook.com/viddmagaddalblog/

Ha változtatnál a háztartásodon, akkor szeretettel várunk a  Zöldebb bolygó Facebook csoportban: 

https://www.facebook.com/groups/1811812085588672/ 

  

Olvasnivaló:

Üljünk egy asztalhoz: https://kallalili.blog.hu/2019/08/17/uljunk_egy_asztalhoz

Grill péntek: https://kallalili.blog.hu/2019/08/28/grill_pentek

5 egyszerű lépés a hulladékmentes életmód felé:

https://kallalili.blog.hu/2019/09/05/5_egyszeru_es_olcso_lepes_a_hulladekmentes_eletmod_fele

komment

5 egyszerű lépés a hulladékmentes életmód felé

2019. szeptember 05. 18:02 - Kalla Lilla Eszter

Azon gondolkozol, hogyan változtathatnál az életeden, úgy hogy kevesebb hulladékot termelj? Korábban már sikerült egy ideig "tartanod" magad, de aztán feladtad? Szeretnéd ha a háztartásodba minél kevesebb műanyag kerülne be, de nem tudod, mik az első lépések? Akkor ez a bejegyzés Neked íródott :) 


borito.jpg

Ajándék egy barátnőmnek. Bonbon és celofán helyett.

A következő 5 lépés szerintem azok számára is tartható, akik egyáltalán nem akarnak komolyabban foglalkozni a hulladékmentességgel, de azoknak is jól jöhet, akik komolyan elköteleződnének. Számomra sem úgy indult sok évvel ezelőtt, hogy #ökoharcos #zerowastekirálynő leszek. Szerencsére nem is lettem, de a háztartásunkba sikerült sokkal kevesebb hulladékot behozni, éves szinten látható pénzügyi eredményei is vannak ennek az életmódnak, de ami a legfontosabb, hogy kevésbé terheljük a környezetet.

1. lépés 

Víz - mert nem akarok több palackot a folyóba dobni... se közvetve, se közvetlenül

Mióta az eszemet tudom nem tudtam meginni a csapvizet, mert gyomorproblémákkal küzdöttem. Amikor Pestre költöztem és a párommal elkezdtünk online házhoz rendelni, akkor egy idő után rájöttünk, hogy a rendeléseink összegének 1/3-a vízre megy el! Kiszámoltuk, hogy 1 hónap alatt kb. 170-180 liter vizet fogyasztunk ketten. Ez a szám 120 db műanyag palackot jelentett akkor 1,5 literes kiszerelésben:

1 év alatt : 1.440

4 év alatt: 5.760

10 év alatt: 14.400 db PET palack

Lépésről-lépésre váltottunk. Először átváltottunk 5 literes kiszerelésre, így is csökkentve a műanyag palackok számát. Egy idő után azonban éreztük, hogy ez még mindig nem elég. Sikerült is csökkentenünk a műanyagot, egy év alatt "csak" 432 db nagy kiszerelésű palackot fogyasztottunk el, azonban sajnos a szelektív gyűjtés ellenére kevés palack jut el az újrahasznosítóba. Viszonylag könnyű helyzetben voltunk, mert mi csak vizet iszunk, nincs kóla vagy egyéb cukros üdítő, amit így nem is kellett kiváltanunk. 

A párom vetette fel a BWT Vízszűrő kancsó ötletét. Félve ugyan a gyomorbántalmaktól, de belementem. Nagyon zavart, hogy rengeteg olyan hulladékot termel a háztartásunk, amivel nagyon terheljük a környezetet, így adtam neki egy esélyt. És bevált! :) 

2 éve "nyúzzuk" és nagyon szeretjük. Gyorsan szűri le a vizet, könnyű tisztán tartani. Havonta 1 db patront kell benne cserélni. Ami megnézve a számokat, sokkal gazdaságosabb, mint venni x üveg ásványvizet. Másrészt kevésbé terheljük a környezetet. 

2. lépés

Saját kulacs - saját üveg - újrahasznosítás

Miután átálltunk a vízszűrő kancsóra sokáig használtuk a már meglévő PET palackokat, de egy bizonyos idő után elkoptak. Ezért beruháztunk BPA mentes (biszfenol A-mentes) kulacsokra, megnézheted ITT.

Reggeli után vagy esténként lefekvés előtt szoktuk leszűrni a vizet, hűtőbe tesszük és reggel kulacsba töltjük. Napközben mikor megszomjazunk, elővesszük és iszunk. Ennyire egyszerű :)

Pénztárcabarát és időhatékony, hiszen nem kell sorban állnunk ha megszomjazunk, nem kell pénzt költenünk üdítőre vagy vízre és már sok-sok palack árát visszahozta volna - ha vennénk még ilyen palackokat. Mivel mi 1,2 literes palackot szereztünk be, fontos volt tudnunk, hogy hol tudjuk utántölteni. Az alábbi linken Ti is megnézhetitek, hogy Magyarországon melyek azok a helyek, ahol ingyenes újratöltési lehetőség van. Természetesen, ha az iskolában, egyetemen, munkahelyeteken lehetőség, akkor töltsetek újra ott. 

Linkhttp://refill.hu/?z=8&c=47.299/18.878&o=0

 

3. lépés

Textil szatyor - #nemkérekzacskót

Az egyetemi évek előtt, alatt és után is sok-sok önkéntes programon vettem részt, ahol a repi anyag gyanánt textiltáskát adtak a szervezők. Miután legalább 15 db vászonszatyrom volt úgy döntöttem, hogy #sohatöbbetműanyag és mindig beteszek egyet a táskámba, ahová megyek. Egy mozdulat. Betenni a táskába és amikor bevásárolok elővenni és visszautasítani az ingyen szatyrot. Időközben a barátaink, akiket vendégül láttunk kaptak tőlünk ajándékba. Kenyeres, bagettes zsákot, függönyzsákot, vászonszatyrot. Annyit kértünk csak, hogy használják a vásárlásaik során. 

Vannak felületek, ahol vásárolhatóak ilyen zsákok. Én az első 5 db régi függönyből varrt gyümölcsös szütyőmet ingyen kaptam egy hölgytől, aki elhozta a munkahelyemre a maga varrta zsákokat, azért, hogy ne használjak több műanyagzacskót. Az ő lelkesedése rám is rám ragadt, így mindig osztom ezeket a zsákokat. Az újakat pedig vagy én is kapok, vagy vásárolom. A Ligeti boltról később is lesz még szó, a csomagolásmentes vásárlás kapcsán. Itt szerzem be a kisebb méretű vászonzsákokat amik gyümölcsök, kenyér, pékáru tárolására alkalmasak.

Egy másik lehetőség, a Bagázs-Bazár, ami a XIII. kerületben, a Pozsonyi utcában található. Ez igazából egy adománybolt, ahová be lehet vinni a megunt használati tárgyakat és hasznos dolgokat lehet beszerezni tizedáron. Azért szeretek itt textilzsákot vásárolni, mert ezzel a bagi asszonyokat támogatom, akik használt textilből készítik ezeket a zsákokat. 

Ligeti bolt: http://csomagolasmentes.hu/termekek/

Bagázs-Bazár: https://bagazs.org/bagazs-bazar/

img_20190806_130514_1.jpg

 

4. lépés

Szelektív hulladékgyűjtés

Ma már természetesnek kellene lennie, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hiszen tudjuk, hogy a világunk veszélyben van. Azonban a háztartások nagy százaléka még mindig a könnyebbnek tűnő utat választja. Minden a kommunálisba, aztán kész. Azonban ez nincs rendjén! Hamar megtelik a kuka, büdös lesz és nagyon gyakran kell cserélni benne a zsákot. Nálunk ez sokszor komoly konfliktus forrás volt. Ki viszi le a kukát? Miért nem vitted le a kukát? Állandó beszédtéma volt a szemét kérdése. Azonban ez mára megváltozott. Mindennek meg van a helye. Ez természetesen településektől is függ, nem mindenhol ugyanolyan a szelektív szemét szállítás, én most arról írok, hogy nálunk hogy működik. 

Műanyagok és konzervek (átlátszó zsák) - ez általában másfél havonta telik meg.

PET palackok (sárga zsák) - ha ajándékba kapunk valamilyen üdítőt az kerül ide, de 98%-ban nem kerül bele semmi. 

Zöldhulladék (zöld zsák) - komposztálunk, ezért a konyhai hulladék nagyon lecsökkent, szinte nincs is. A falevelek, gyomok, gazok, amik nem férnek a komposztra vagy nem egészségesek azt a zöld zsákokba gyűjtjük, 2 hetente viszik el, átl. 5-6 zsákot egy hónapban. Ez szezontól és kertmérettől is függ. 

Papír (összekötve a ház elé kell tennünk) - a nagyobb dobozokat költözőknek ingyen odaadjuk, az apróbb papír hulladékot gyújtósnak használjuk kályhába, grillre. Így ritka, hogy papírhulladékot teszünk a ház elé. 

Üveg utcavégén van szelektív sziget, ahol ezt gyűjtik - félévente visszük el azt az üveghulladékot, amit nem tudunk továbbadni. Általában gyerekekkel foglalkozó szakemberek vagy esküvőkre készülő menyasszonyok dekorációnak szokták elvinni. Csekély a mennyiség, ami a szelektívbe kerül. 

Elektronikai hulladék, égő - nagyobb áruházakban van gyűjtő, ahol le lehet adni.

Lejárt gyógyszerek: évente 1 alkalommal összegyűjtjük és mikor gyógyszertárba megyünk leadjuk.

Használt ruha: Facebookon adjuk tovább, ismerősöknek, családsegítőkbe. 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest című könyve forduló pontot jelentett az életemben, tervezek róla is írni az elkövetkezőkben. 

A szemétszállítás rengeteg helyen nincs jól megoldva Magyarországon. Ez kétségtelen. De egy kis figyelmességgel és tudatossággal kivitelezhető a hulladékcsökkentése.

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! - könyv

Tóth Andi: Háztartásom hulladék nélkül  - Facebook oldal

Tóth Andi: Hulladéknélkül - weboldal

img_20190126_101810_312.jpg

 img_20190605_194618_1.jpg

korábban: 2 fő =2 teli kuka - szelektív nélkül - 1 hét alatt

1 évvel később...

jelenleg: 5 fő = 1 teli kuka - másfél hónap szelektív szemete

5. lépés

Step by step

Vagyis lépésről lépésre. Nagyon fontos, hogy elfogadjuk, hogy nem megy minden elsőre. Azonban rajtunk múlik, hogy mennyit teszünk a környezetünkért. Nem kell rohanni és rögtön mindent lecserélni a fancy dolgokra. NE RENDELJ külföldről bambusz, fa illetve textil dolgokat. Vásárold meg itthon. Használd minél több ideig a termékeket, ne vegyél újat! Amit csak lehet használj újra, hasznosíts újra. Hidd el, hogy lépésről lépésre szép lassan lehet eredményeket elérni. 

 69548667_425649544715587_4838164720596811776_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, nyomjatok egy like-ot, ha megosztanátok mással, hajrá! :) 

Ha szeretnél változtatni néhány dolgon a háztartásodban azért, hogy az picit "zöldebb" legyen vagy szívesen segítenél az eziránt érdeklődőknek  a tapasztalataiddal, esetleg te is megosztanád, hogy hogyan hasznosítasz újra a saját otthonodban akkor szeretettel várunk a  Zöldebb bolygó Facebook csoportban: 

https://www.facebook.com/groups/1811812085588672/

komment

Grill péntek

2019. augusztus 28. 09:47 - Kalla Lilla Eszter

Az előző bejegyzésben elmeséltem, hogyan lett kerti asztalunk,  IDE KATTINTVA olvashatod. :) A grill péntek első állomása tehát egy kerti asztal beszerzése volt, de hiába van asztal, magától nem teremtődik hagyomány. A legfontosabb összetartó erő mi vagyunk, akik minden pénteken összeülünk, "ha esik, ha fúj". 

dsc_0065_nef.jpg

Az első néhány alkalommal kisebb méretű grillsütőben sütöttünk, majd rájöttünk, hogy szeretünk együtt időzni a kertben, így beszereztünk egy csoda-piros grillsütőt. Hétről hétre kerültek még székek is az asztal köré, húsforgató, faszén és egyéb eszközök. 

received_436176163844022.jpeg

Hamarosan pedig kialakult a megszokott rend. Szerdán előre megrendeljük online a grillkolbászt és sajtot a piacra összekészítve, a többi hozzávalót: zöldséget, kenyeret pedig megvásároljuk összekészítés nélkül. Kertből kerül paradicsom, hagyma és olykor otthon sütünk kenyeret.  

img_20190614_162814_1.jpg

 

Mindenki kiveszi a részét a buliból és úgy igazítjuk a napunkat, hogy az alábbi menetrend beleférjen:

15:30 - indulás a piacra (1 autóval 2-5 fő #carsharing)

17:00 - grill takarítása, tűzgyújtás

18:30 - közös vacsora

 21:00 - fiúk elpakolás, lányok mosogatás

dsc_0072.jpg

 

 

 

 

 

Grillsajt

dsc_0071.jpg

 

 

received_2054404921534831_1.jpeg

 

 

Grillkolbász img_20190607_192309_1.jpg

 

 

 

 

 

Grillzöldségek és

pácolt grillcsirke

 

 

 

 

 

 

Minden pénteken igyekszünk a hulladékmentességre törekedni, ha van hulladékunk, azt többnyire szelektíven gyűjtjük valamint az ételhulladékot is szeretnénk csökkenteni. Ezért ami marad, elosztjuk, hétvégén nem főzünk, hanem megesszük a pénteki grillmaradványokat :)

 

Gyújtós:

 hétközben gyűjtött papírhulladék

img_20190726_165101_1.jpg

pl. wc papír guriga, dobozok, lemetszett gallyak, fahulladék

Tűzifa:

img_20190731_160921_1.jpg

szomszéd tetődeszkák, amik kidobásra voltak ítélve

img_20190801_124204_1.jpg

 hazahoztuk, gyújtós lett belőle 

dsc_0056.jpg

 1. Poharak: saját
 2. Terítő: IKEA pléd
 3. Tányérok - IKEA Fynd*
 4. Evőeszközök: saját + Tesco
 5. Papírtörlő: helyett konyharuha
 6. Húsforgató: műanyag helyett fém
 7. Papírszalvéta: helyett konyharuha
 8. Cukros üdítők helyett: szűrt víz és szörp
 9. Nedves törlőkendő: helyett kisméretű törölköző és víz
 10. Grillolaj helyett: év közben gyűjtött használt sütőolaj, üvegben, flakonban tárolva

 

Víz: 

img_20190726_082906_1.jpg

szörpös üvegbe szűrt víz

 

Végeredmény: 

68526605_378889516107564_8820811860371570688_n.jpg

 

IKEA Fynd* - https://www.ikea.com/hu/hu/store/budaors/fynd

Ha tetszett a bejegyzés, nyomjatok egy like-ot, ha megosztanátok mással, hajrá! :) 

Ha szeretnél változtatni néhány dolgon a háztartásodban azért, hogy az picit "zöldebb" legyen vagy szívesen segítenél az eziránt érdeklődőknek  a tapasztalataiddal, esetleg te is megosztanád, hogy hogyan hasznosítasz újra a saját otthonodban akkor szeretettel várunk a  Zöldebb bolygó Facebook csoportban: 

https://www.facebook.com/groups/1811812085588672/

komment

Üljünk egy asztalhoz!

2019. augusztus 17. 16:31 - Kalla Lilla Eszter

"Zöldebb bolygó" Facebook csoportban  a legtöbben azt kértétek, hogy az újrahasznosítás témakörében jelenjenek meg bejegyzések. Volt, aki személyesen keresett fel és kért, hogy írjak arról, hogy a saját háztartásunkban mit és hogyan hasznosítunk újra. Sok-sok bejegyzést tervezek ezzel kapcsolatban! :)

Szívesen osztom meg a tapasztalataimat, amikkel remélem, hogy segíthetek Nektek, hogy örömöt leljetek az újrahasznosításban!

68566711_443172643076492_6960777389806714880_n.jpg

Arra gondoltam, hogy először elmesélem, hogy a jelenlegi albérletünk lakói hogyan szerveződtek egy kis lakóközösséggé, aminek az első állomása egy ezer éve nem használt, esőáztatta kerti asztal volt. Április elején az albérletünk tulajdonosának a fia írt nekem Facebook Messengeren, hogy a szomszédunk kirakta a ház elé a kerti asztalát, ha itthon vagyok hozzam be az udvarra, jó lesz nekünk a hátsó teraszra. Hogy gördülékenyebben menjen a kommunikáció, létrehoztam egy csoportos beszélgetést, amiben a lakóközösségünk mind az 5 tagja benne volt. Megegyeztünk, hogy egyedül kell az asztalért mennem, mert senki nem ér haza belátható időben. Sietnem kellett, nehogy a szemétszállító elhappolja előlem a még teljesen jó állapotban lévő asztalt.

1.jpg

Mikor meglátott az asztal tulajdonosa a ház előtt, felajánlotta a segítségét és együtt áthoztuk a teraszra a kidobásra szánt asztalt. A szomszéd elmondása szerint az asztal 12 éves, ő már nem használná, elvinni sem akarja, így örül, hogy mi befogadjuk, mert az új lakóknak sem kell. Délután mindenki szemügyre vette az új szerzeményt és nagyon örültünk, hiszen ez azt jelentette, hogy nem kell vaskos tízezrekért egy új asztalt beszereznünk a nyárra és a következő évekre.

2_2.jpg

A lakástulajdonos bútorfestéssel is foglalkozik, így van tapasztalata régi bútorok felújításában. Ha érdeklődsz ilyen jellegű bútorok iránt, katt IDE és IDE. Erika szemügyre vette a leharcolt felületet, lecsiszolta, majd lekente az asztalt tungolajjal melyről ITT olvashatsz bővebben. Ez a tejfesték kültérre való felületkezelője, ami beivódik a bútorfelületébe és nem szárad, hanem kikeményedik. Két nap után, a végleges helyére állítottuk és birtokba vettük az asztalt. 

68619942_395170821137066_4802046888905801728_n.jpg

Az asztal felülete reményeink szerint jól fogja bírni az esőt, erős napsütést és a egyéb időjárási viszontagságokat.

3.jpg

3 generáció él együtt egy emeletes házban, sokat fejlődtünk egy év alatt a hulladékcsökkentés szempontjából és bátran mondhatom, hogy jó irányba haladunk. Az asztalt természetesen azóta is naponta használjuk. Egy jó könyv olvasása, papírmunka a kert csodálatával egybe kötve, világmegváltó kávézós beszélgetések, jókedvű grillezések, külföldi barátokkal videochatelés, virágok ültetése, sírás-nevetés tanúja az asztal, amit a szeméttelepre küldtek volna korábbi tulajdonosai. Azóta sokféle terítő, többfajta virág fordult meg a tetején, de ami még fontosabb, hogy sokan ültük körbe a teraszunk új ékességét. Voltak szülinapozások, hazatérés ünneplések, baráti látogatók, családi ünnepek. Az asztal hozott össze minket? Akárhogyan is volt, az biztos, hogy azóta napi szinten beszélünk, találkozunk, az asztal mellé ülünk és örülünk egymásnak a kis lakóközösségünkkel. Meghallgatjuk a másikat. Tanulunk egymástól. Segítjük egymást. Élvezzük a kert látványát. Ami az asztal után következett az már történelem. A következő bejegyzésben elmesélem, hogy hogyan lett minden péntek „grill péntek”. Tartsatok velem!

68526605_378889516107564_8820811860371570688_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, nyomjatok egy like-ot, ha megosztanátok mással, hajrá! :) 

Ha szeretnél változtatni néhány dolgon a háztartásodban azért, hogy az picit "zöldebb" legyen vagy szívesen segítenél az eziránt érdeklődőknek  a tapasztalataiddal, esetleg te is megosztanád, hogy hogyan hasznosítasz újra a saját otthonodban akkor szeretettel várunk a Zöldebb bolygó Facebook csoportban: 

https://www.facebook.com/groups/1811812085588672/

Ha szívesen vásárolnál "újra-bútort": 

https://www.facebook.com/marketplace/item/753371925091352/?ref=messenger_share

Ha szívesen kipróbálnád a tejfestéket, több infó itt:

https://azurbagoly.hu/ 

 

komment