vidd magaddal

Lenten

2017. április 03. 17:35 - Kalla Lilla Eszter

Közeledik a Húsvét, ami valakinek a csokitojást jelenti, valakinek valami egészen mást. A tavaszköszöntő bejegyzésben ígértem, hogy írok a böjtről. Mivel ez már egy hónapja volt elárulom, hogy nem felejtettem el az ígéretem. Előbb azonban tesztelnem kellett hogy be tudom-e tartani a szigorú szabályokat amiket magammal szemben állítottam. 
17495662_10212507523547363_984039438_n.jpg

Édesség a La Deliziában.

Tanulok társadalomkutatást de úgy éreztem semmit nem ér a hangzatos tantárgy, ha nincs mögötte tartalom. Így a böjt témával kapcsolatosan nekiláttam, hogy feltérképezzem ki és mivel böjtöl. Mielőtt megosztom veled a terepmunkám eredményét, kérlek gondolkodj el egy pillanatra, hogy te mikor böjtöltél utoljára és mivel? 17555158_10212507524187379_1195775470_n.jpg

Futás a Szent István Parkban.

A kis kutatásom alatt nagyon sok érdekes dolgot hallottam. Én még abban szocializálódtam, hogy böjtkor kevesebb húst eszünk vagy pl. böjtölünk a csokival. Valami olyan dolgot vonunk meg magunktól, amit nagyon szeretünk vagy szeretünk túlzásba esni azzal az adott dologgal kapcsolatban mert önző énünk azt sugallja, hogy nekünk minden jár. Amikor körbe kérdeztem, hogy mivel böjtölnek manapság az emberek megdöbbentő eredményeket kaptam. A kedvencem a tömegközlekedéssel böjtölés volt, ami dupla kihívást jelentett Budapesten. "Bocsi nem tudunk ott találkozni, böjtölök a tömegközzel." J. Nekem meg leesett az állam, hogy kérdeznem sem kell és jön a válasz. Így persze újra kellett organizálni a találkozót, de megérte. Felnyitotta a szemem, hogy igenis, érdekes téma ez a böjt, és hogy mennyi újat tartogat számomra ez a kutatás. 

17554707_10212507523907372_1527700706_n.jpg

Kávé a Babkában.

És voltak természetesen, akik étellel, alkohollal, kávéval vagy kimondottan Milka csokival vagy cukorral böjtölnek. És akadt olyan is, aki bizony haraggal böjtöl. Állítása szerint ez roppant nehéz. Mert amíg a csokit a szekrényből másnak adod, vagy nem veszed meg, ott is ott van a csábítás. A tömegközlekedés már keményebb dió, hiszen ha Pesten belül el kell jutnod valahova egy metrós 10 perces művelet 40 perc lehet gyalog. Hatalmas a kísértés, hogy csak egy hosszabb távot busszal tegyen meg az ember. De a harag? Kérded te -úgy ahogy én is kérdeztem - hogy lehet azzal böjtölni? 

A hétköznapokban észre sem vesszük, hogy mennyi emberre haragszunk meg. Csak azért, mert hamarabb ült a le metrón én pedig tarthatom a sok csomagot a kezemben, amíg az illető vígan facebookozik. Ismerős? Vagy mert beszólt, rálépett a lábadra, bunkó volt, ellopta az ötletedet az egyetemen, munkahelyen és sorolhatnám - meg te is mert ez mindannyiunkkal előfordul. Ezért böjtölök a haraggal. Amikor valakire egyébként megharagudnék, mert a fent említett dolgokat elköveti, akkor megállok és igyekszem ellenállni a kísértésnek. Eddig jól megy, még csak 5 nap telt el.

Kicsit modern felfogása a böjtnek, nem igaz? És most szeretném megosztani veletek a saját böjtömet. Az elején említettem, hogy szigorú szabályokat állítottam fel, nehogy kísértésbe essek. De mi ellen? Böjtöltetek már stresszel? Nem úgy értem, hogy stresszes volt ellenállni a csokinak. Hanem, hogy mikor stresszelnem kellene egy dolog miatt, akkor azt minőségi időre fordítom. Mit értek ez alatt pontosan?


17555188_10212516208844490_1759235358_n.jpg
Rudas Gyógyfürdő

A barátaim mindig hüledeznek, hogy milyen szervezett vagyok, milyen jól összetudom rakni a naptáram. De amikor arról van szó, hogy mennyi stressz van az életünkben, arról már ők sem szívesen beszélnek. Nekem kijutott a jóból, szeretem a Jó Isten humorát. Én kicsit más dolgok miatt stresszelek, mint az átlag korombeliek. Hagyatéki tárgyalás intézése, 23 éves autó eladása, korona tanú vagyok egy betörési eljárásban, súlyos ekcéma miatt kerítsek orvost, de csak két hónap múlva van időpont, és úgy tűnik egy másik ügyben is kihallgatnak majd, csak győzzem kivárni a telefont a Budapesti Főügyészségtől. Természetesen mindemellett megy az egyetem, teljesíteni kell 2x80 óra gyakorlatot úgy, hogy mondjuk használható portfóliót tudjak belőle írni. Csak 16 tantárgyam van amit nappalin tanulok, mellette angolt korrepetálok, és van egy mentoráltam, aki önkéntes egy menekült központban. Nem ér stressz. Engem? Dehogyis. Kemény vagyok, mint a kád széle. 


17760418_960941077373718_820784342_n_1.jpgCat Café.

Ilyenkor jönnek az "okosok" és mondják, hogy túl sokat vállalok, hagyjam ott az egyetemet menjek el dolgozni, meg nem lehetek ilyen szerencsétlen, hogy ennyi dolog megtörténik velem. Folyamatosan. Egyszerre. Barátságok mentek tönkre emiatt, mert nem értették, hogy mi történik velem és mégis mennyi mindent akarok én az életemből kihozni. Megtanultam, hogy ne érdekeljen mit gondolnak mások és megértettem, hogy ezek a helyzetek bizony kellemetlenek, viszont nem véletlenül történnek. Próbák, amelyeket ki kell állni. Hogy is van? Tűzben megpróbált arany? A nehézségek idején mindig az utazásaimra gondolok, vagy arra, hogy a Vidd Magaddal túlélte a kritikus első évet, és néhányan még olvassátok is. Ezért úgy döntöttem a stresszel fogok böjtölni. Ami egyszerűen azt jelenti, hogy amit a stressz elvenne a szeretteimmel töltött minőségi időmből azt tudatosan arra fordítom, hogy velük legyek.
17410064_10212456906521969_135260898_n.jpg

Szeged #Áradás konferencia.

Az elején nagyon furcsa volt, hogy ahelyett hogy kihullana a hajam a sok idegességtől elmentünk sétálni egyet a párommal, megittam egy kávét egy régi ismerőssel, elmentünk egy szegedi konferenciára- amire papíron a sok teendő miatt nem lett volna időm. Voltunk futni, elmentünk fürdőbe, kidekoráltam a lakást, kipróbáltunk néhány kávézót. (Erről is olvashattok hamarosan, mert megfogom osztani, hogy melyik kávézóban mit tapasztaltam.) És ami a legfontosabb este 9-kor azt mondom, hogy alvás. Nincs még egy utolsó email, csak még egy utolsó válasz neki és neki és neki. Hanem pihenés van. Így 8-9 óra alvásokkal kipihent vagyok és energikus, minden reggel hajnalban kelek és stresszmentesen a dolgaim végére érek. Jól érzem magam a bőrömben és jöhet akármennyi stressz, lepereg rólam, mert tudom mi a számomra bevált védekezési módszer.

17474749_10212511318562236_1142457993_n.jpg

Vidd Magaddal hajnal 5:30, támogatta a Mad Dog Cafe Haus.

Hogy mit vigyél magaddal? A böjt nem csak a jó dolgoknak a megvonását jelenti az én olvasatomban. Hanem azt, hogy minőségben ott vagyunk annál az adott cselekménynél, ami számunkra a böjt értelmét jelenti. Mivel kipihent vagyok és helyén kezelem a stresszt, a hajnali áhitatok nem úgy telnek, hogy nem látom, hogy mit olvasok, és nem fogom fel miért imádkozom. Fejben ott tudok lenni, ahol kell és nem a kötelező emaileknél, hatósági eljárásoknál, háztartás vezetési nehézségeknél, tanulási problémáknál. Kívánom, hogy találd meg a böjtödben, a valós célt és  az ahhoz vezető valós utat.

Ha! tetszett megköszönöm ha kedveled- ebből is látom, hogy hányan olvastok, és van-e értelme az egésznek.

Kommentet is lehet hagyni, örülök ha valakiben nyomot hagytam. 

Ha! van kérdés bátran tedd fel, szívesen válaszolok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kallalili.blog.hu/api/trackback/id/tr3612396867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.